Anunțul-bombă al lui Plahotniuc, o fumigenă. Revenirea oligarhului fugar, ridiculizată la Chișinău

Anticoruptie.md
29/10/2022
FB//Vladimir Plahotniuc

Anunțul despre revenirea în politică făcut de fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc, a generat reacții în lanț la Chișinău. Judecat în absență în dosarul „Frauda bancară” și arestat preventiv  pentru 30 de zile în cel denumit generic „MetalFeros”, Plahotniuc ar fi așteptat de către guvernare pentru a fi deferit justiției. Mai în glumă, mai în serios, premiera Natalia Gavrilița a scris că „pe unii i-a prins a ustura”.

Un comentariu a fost plasat de prim-ministra Natalia Gavrilița, pe pagina sa de socializare. Gavrilița  susține că Guvernul va depune toate eforturile pentru a asigura întoarcerea miliardului furat, după ce Vlad Plahotniuc a declarat că ar fi vorba de 600 de milioane de dolari.

„Guvernul va continua să depună toate eforturile ca să asigure întoarcerea banilor furați și sancționarea, conform legii, a celor care au furat banii și voturile oamenilor. Înțeleg că pe unii i-a prins a ustura. Justiția începe să funcționeze. Iar minciunile, victimizarea și invocarea de persecuție politică nu îi va ajuta să se eschiveze de la ispășirea pedepselor”, a scris Gavrilița.

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, la o emisiune de la TVR Moldova, a opinat că anunțul fostului lider PDM ar fi legat de sancțiunile impuse de Trezoreria SUA în adresa sa.

„Dacă vrea să revină în politică, noi îi zicem să revină în țară, că aici îl așteaptă procurorii cu mandat de arest, este așteptat demult, așa că ar avea ce face aici, în țară”, a declarat Olesea Stamate.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, crede că anunțul privind revenirea este al patrulea false start.

„Văleu. A apărut și Plahotniuc peste nici patru ani de liniște. Te-ai gândi că a avut atâta timp liber să învețe ceva, dar așa și nu s-a învățat să vorbească la cameră. Tot cu interviuri scrise îi dă. Vă dați seama cât de mare le e agonia de au recurs la alianța Skype. Plaha cică iar revine în politică. Daca număr corect, va fi a patra lui revenire în politică. Și din rău în mai rău. Îl așteptăm acasă. Pe toți îi așteptăm, din toate colțurile lumii”, a scris Alaiba.

Un comentariu a lăsat și fostul premier, Vlad Filat, care crede că Vlad Plahotniuc ar face jocul Moscovei.

„De fapt, anunțul lui plahotniuc dovedește pe de o parte disperarea de extrădare și pe de altă parte, încearcă să transmită un mesaj-atenționare către magistrați, procurori și judecători, că dacă ar ajunge în fața lor să nu fie arestat sau pedepsit deoarece ar reveni în fruntea R. Moldova. În același anunț pe care îl vrea epocal, plahotniuc vorbește despre cum rușii i-au făcut dosare, uitând, despre timpul petrecut alături de Kozak, la un restaurant din Chișinău unde îi promitea acestuia federalizarea Republicii Moldova. Niciodată acesta nu a fost anti-rus, ci doar pentru el și interesul său, iar astăzi face exclusiv jocul Moscovei pentru deturnarea R.Moldova, sperând că astfel, va scapa de arestare”, a scris Filat.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în 2019 și, conform unor surse, s-ar afla în Ciprul de Nord. Politicianul este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos” (pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mare și spălare de bani), în dosarul „Frauda Bancară” și în cel cu numele generic „Kuliok”.

Anticoruptie.md
29/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii