Cazul Davitean: CSJ a amânat, pentru a treia oară, pronunțarea unei decizii pe marginea dosarului cumnatului killerului Vitalie Proca

Anticoruptie.md
07/08/2019
Captura video Jurnal TV

Curtea Supremă de Justiție a amânat, pentru a treia oară, pronunțarea unei hotărâri pe marginea dosarului cumnatului killerului Vitalie Proca. Astfel, magistrații nu au luat nici o decizie, în ședința de miercuri, privind cererea avocaților lui David Davitean legată de casarea sentinței din 2016, prin care Davitean a fost condamnat la 16 ani de închisoare. Venera Gasparean, mama condamnatului, se declară dezamăgită de deciza instanței. Potrivit judecătorilor, următoarea ședință urmează să aibă loc la 30 octombrie curent.

„Eu vreau ca fiul meu nevinovat, căruia Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-a fabricat dosare, să fie eliberat. Deși puterea s-a schimbat, constat că există justiție selectivă”, a declarat Venera Gasparean pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, insistând că dosarele fiului său sunt similare cazurilor lui Pavel Grigorciuc și Gheorghe Petic.           

David Davitean este un interlop de origine armeană și cumnat al killerului Vitalie Proca. Davitean susține că a fost condamnat la 16 ani de închisoare doar pentru că a refuzat să facă depoziții împotriva lui Renato Usatîi că politicianul ar fi pus la cale asasinarea bancherului rus, Gherman Gorbunțov.

„Urmărirea lui Davitean este legată de faptul că i s-a cerut, începând cu comisarul de Buiucani și terminând cu procurorii, să spună că el se afla într-o cameră vecină când a auzit, de peste perete, potrivit unei versiuni, o discuție dintre killerul Proca și soția acestuia. Potrivit altei versiuni, el trebuia să spună în instanță că l-a auzit vorbind pe Proca la telefon cum a comandat Usatîi asasinarea lui Gorbunțov. I s-a dat 16 ani pentru că acum zece ani a furat un telefon”, a declarat Renato Usatîi, miercuri, în fața Curții Supreme de Justiție.

La rândul său, asasinul Vitalie Proca a declarat în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV că cel care a plătit pentru asasinarea lui Gorbunțov ar fi Vladimir Plahotniuc. Acesta din urmă a respins toate acuzațiile.

În timpul detenței sale în Penitenciarul nr. 13, Davitean a fost bătut de mai multe ori atât de angajații acestei instituții, cât și de codeținuți. De exemplu, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au confirmat printr-un comunicat că, în dimineața zilei de 21 iunie 2018, Davitean „a fost găsit bătut”. Mama condamnatului, Venera Gasparean, era convinsă că liderul PD, Vladimir Plahotniuc, ar fi pus la cale uciderea fiului ei.

    

David Davitean a fost condamnat de prima instanță la 16 ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni grave. Potrivit rise.md, el a fost acuzat de organele de urmărire penală din mai multe state de o serie amplă de infracțiuni:

– În 2004, Davitean David Karlen, 27 de ani, cetăţean al R. Moldova şi al Armeniei, a fost acuzat de procurorii moldoveni de tentativă de omor;

– În 2010, numele acestuia figura într-un alt dosar penal, fiind învinuit de huliganism;

– Pe 23 septembrie 2011, procurorii au emis o ordonanţă privind reţinerea lui Davitean, pentru a fi pus sub învinuire în legătură cu tentativa de omor din 2004. Tot atunci, acesta a fost dat în urmărire internaţională;

– În martie 2012, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, miliţia de la Moscova l-a dat în urmărire pe interlopul armeano-moldovean.

– Pe 23 august 2012, Departamentul de Poliţie din Florida (SUA) a emis un mandat de arestare pe numele lui Davitean pentru infracţiuni rutiere şi oferă recompensă persoanelor care oferă informaţii referitoare la locul aflării lui Davitean.

– În noaptea de 21 noiembrie 2012, Davitean împreună cu doi cetăţeni de etnie romă au tâlhărit doi procurori şi un om de afaceri care se aflau într-un apartament din Chişinău. În aceeaşi noapte, Davitean a fost reţinut. Acesta le-a prezentat poliţiştilor paşaportul fals cu numele Svazyan Mihran.

Venera Gasparean a subliniat că fiul ei nu este interlop și nu este dat în urmărire de organele de urmărire penală din SUA și Rusia. „Toate aceste dosare au fost fabricate de autoritățile moldovenești. El poate călători liber unde poftește”, a spus femeia.  

Anticoruptie.md
07/08/2019

Comentarii