Cebotari, Sîrbu și Vremea vor fi audiați în cazul „tentativei de puci anticonstituțional”. Ce se întâmplă cu cei care refuză să se prezinte?

Anticoruptie.md
02/10/2019
Mihai Popșoi, președinte al Comisiei de anchetă. Foto: Facebook.com

Deputatul Mihai Popșoi a anunțat, miercuri, o nouă rundă de audieri pentru 8 octombrie în cazul evenimentelor din 8–14 iunie. De data aceasta, membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional au invitat membri importanți ai Partidului Democrați și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, urmează a fi audiați deputații Vladimir Cebotari, Sergiu Sîrbu, Igor Vremea, vicepreședintele Partidului Democrat, Alexandru Cauia, ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne, Simion Carp, ex-șeful adjunct al Inspectoratului Generalul al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan; președintele Asociației Procurorilor Republicii Moldova, Alexandru Cladco.

Dintre aceștia, Alexandru Gladco și Gheorghe Cavcaliuc au fost solicitați să se prezinte pe 20 septembrie, însă au cerut să fie reprogramați pentru o altă dată. Fostul director interimar la Serviciul de Protecţie și Pază de Stat, Anatol Golea, a refuzat să se prezinte la audieri, invocând rezerve față de comisie.

„Noi îl vom cita repetat, iar ulterior, dacă va fi cazul, probabil, va fi nevoie să amendăm legislația, astfel încât cei nominalizați să nu se poată eschiva de la prezența la Comisia de anchetă”, a spus președintele acesteia, Mihai Popșoi, după audierile din 20 septembrie.

Comisia de anchetă, constituită pe 18 iunie, urma să prezinte un raport în Parlament în cel mult 120 de zile, după care deputații au prelungit termenul cu 60 de zile. Prin urmare, raportul urmează să fie prezentat până pe 18 noiembrie.

Popșoi a declarat că cetățenii vor afla din acest raport cine a împiedicat accesul noilor miniștri în instituțiile de stat, cum a evadat Plahotniuc și Șor din Republica Moldova, cine a blocat instituțiile statului și care au fost acțiunile și inacțiunile persoanelor responsabile.

Anticoruptie.md
02/10/2019

Comentarii