CONFIRMAT // Vila lui Vlad Plahotniuc, pusă sub sechestru. Șefa PA, Veronica Dragalin: „Dacă va fi condamnat, va fi posibil să luăm banii”

Anticoruptie.md
22/09/2023
Colaj CIJM/ Foto vilă RISE Moldova

Vila de milioane din Elveția a fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc a fost pusă sub sechestru. Anunțul a fost făcut de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, vineri, 22 septembrie, în cadrul unui club de presă organizat pentru jurnaliști. Informația a fost confirmată recent de către autoritățile elvețiene. 

„Acest bun a fost cumpărat din banii nu Vlad Plahotniuc în 2012 pentru o sumă de aproximativ 26 de milioane de dolari – bugetul PA pentru aproximativ 13 ani. În prezent este înghețată, proprietarii nu pot vinde acest bun. Sperăm să avansăm cât mai mult pe dosarul penal care este deja în judecată, unde, dacă va fi condamnat Plahotniuc, ar fi posibil să recuperăm prejudiciul cauzat în acest caz inclusiv cu banii din vila care este sechestrată în Elveția”, a menționat Veronica Dragalin.

Dragalin a precizat că deocamdată nu există o altă informație referitoare la locul aflării lui Plahotniuc. În același timp, și Interpol bate pasul pe loc, întrucât cererea din partea Republicii Moldova privind anunțarea în căutare nu a fost acceptată. 

În octombrie 2020 Procuratura Generală anunța că proprietățile din România, Franța și Elveția, ale fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, estimate la peste 160 de milioane de lei, urmează să fie puse sub sechestru de către autoritățile din țările respective.

Vlad Plahotniuc este învinuit pentru faptul că, în perioada 2013-2015, a organizat o schemă de spălare a banilor prin intermediul unor firme pe care le controla. Prin această schemă, au fost spălați, prin firme off-shore,18 milioane de dolari și trei milioane jumătate de euro, proveniți din cele trei bănci devalizate, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

Cel de al doilea capăt de acuzare se referă la faptul că, în perioada anilor 2013 -2014, de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către Finpar Invest în valoare totală de 7 204 439 dolari, cu destinația „air transport services for passengers” către Nobil Air în valoare de 381 344 euro, către Abd Asiana Development Limited care a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Plahotniuc pe contul deschis la Ablv Bank, valoarea cărora constituie 1 550 000 euro şi 1 140 000 dolari.

Anticoruptie.md
22/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii