Controversatul judecător Veaceslav Clima și-a depus demisia: „Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație”

Mădălin Necșuțu
03/12/2021

Fostul șef al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a anunțat vineri că demisionează din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

„Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Spre regret, atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății”, a declarat Vladislav Clima.

Gestul lui Clima vine după ce președintele Maia Sandu a anulat decretul prin care acesta fusese numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău în iulie 2020 pe timpul guvernării socialiste.

Maia Sandu a argumentat atunci că CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

„În calitate de judecător și de cetățean al Republicii Moldova, am promovat integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc, care trebuie în mod obligatoriu să se bazeze exclusiv pe lege. Aceleași valori le-am promovat și din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova”, a declara Clima înaintea demisiei.

Pe de altă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat joi seară în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova că evaluarea externă a magistraților este necesară pentru ca abuzurile din trecut și corupția din rândul magistraților să nu se mai repete. „Acest exercițiu al evaluării externe o să ne ajute în mod semnificativ să curățăm sistemul. Dar trebuie să avem după aceea mecanismele care să funcționeze după evaluare și să nu mai permit abuzurile care s-au întâmplat în trecut”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai spus că judecătorii care aleg acum să plece din sistem „își fac griji pentru procesul de evaluare, sau poate își fac griji să nu vină procurorul să îi întrebe de unde adunat averile”.

Cine este Vladislav Clima

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău.

La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală, fapt ce a anulat victoria lui Andrei Năstase în curca pentru Primăria Chișinăului în vara lui 2018.

Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Veniturile lui Vladislav Clima în 2019 se cifrau la 379.000 de lei, la care se adaugă despăgubiri în mărime de 119.000 de lei, achitate de o companie de asigurări, precum și donații de 30.000 de dolari, primite de la tatăl său și de la fratele său pentru studiile fiului. Magistratul are două loturi intravilane și are în folosință un apartament de 193,8 metri pătrați.

De asemenea, Clima este proprietarul a două apartamente, de 70,1, respectiv 55,7 metri pătrați, al unui garaj de 64,6 metri pătrați și al unei case de locuit de 295,7 metri pătrați. În garajul judecătorului se află un Land Rover Discovery Sport, în valoare de 38.000 de euro și un Volkswagen Passat Comfortline, în valoare de 20.000 de euro.

Anterior numirii lui Clima la Curtea de Apel Chișinău, deputatul PPDA Vasile Năstase a scris pe pagina sa de Facebook că se pune la cale o tentativă de recapturare a justiției, prin promovarea „clanului Clima”.

„O încrengătură mafiotă perfectă. Dacă călăul Clima devine președinte la Curtea de Apel, iar Doneva, Bostan, Furdui la CSJ, atunci cercul s-a inchis și putem spune cu certitudine că justiția a intrat adânc în kuliocul lui Dodon”, a scris deputatul.

Mădălin Necșuțu
03/12/2021Become a Patron!

Comentarii