Conturile companiei Bass-Systems rămân sub sechestru. Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul companiei

Ilie Gulca
11/02/2021
Onisim Popescu (stânga)

Completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a respins, pe 10 februarie, recursul S&T IT Services privind ridicarea sechestrului aplicat pe banii companiei. Actuala companie S&T IT Services nu este altcineva decât Bass-Systems, fosta mare beneficiară a contractelor cu statul în perioada guvernării Partidului Democrat. Procuratura Anticorupție a solicitat, în noiembrie 2019, aplicarea sechestrului în temeiul bănuielii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Potrivit unui document al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălarea Banilor (SPCSB), intrat în posesia Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în perioada 30 martie 2017–31 ianuarie 2019, SRL Bass Systems a câștigat contracte în valoare de circa 41 milioane de euro de la Moldtelecom.

În plus, Bass Systems a beneficiat de transferuri în valoare de 5,4 milioane de euro de la Agenția Servicii Publice, Radiocomunicații, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio. Toți acești bani, precizează sursa citată, ar fi „plata pentru echipament tehnic şi/sau serviciile prestate”.

Avocatul Ion Păduraru susține că Bass Systems nu are nimic în comun cu dosarul deschis pe faptul spălării banilor pe numele lui Vladimir Plahotniuc. „Resursele financiare urmărite sunt dividendele companiei Bass Systems. Nu poate fi vorba nicidecum de spălare de bani [...] Licitațiile au fost organizate legal, nimeni nu le-a contestat în sensul legalității.”

Pe 28 august 2019, pachetul majoritar de 51% din acțiuni al Bass Systems a fost vândut către firma austriacă S&T AG pentru 5,7 milioane de euro. Reprezentații austrieci au spus că acțiunile au fost cumpărate de la „o persoană fizică”, fără însă a-i preciza numele.

Documentele obținute de CIJM arată că la data tranzacției Bass Systems era deținută de Assentis Holdings Limited, care, la rândul ei, era proprietatea Assentis International FZE. Singurul  acționar al acesteia din urmă era Onisim Popescu.

Solicitat să explice decizia privind aplicarea sechestrului, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a declarat: „Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe Bass Systems și BB Dializă pentru a garanta recuperarea prejudiciului financiar cauzat prin infracțiune în urma licitațiilor fraudate. Procuratura Anticorupție a deschis o cauză penală în cazul unor licitații [câștigate de Bass Systems]”.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, zeci de milioane de euro provenind din aceste licitații au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul oligarhului Plahotniuc. Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților.

Ilie Gulca
11/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii