Copilul unei ucrainence a ajuns de vânzare pentru un cuplu din România. Schema ilegală, destructurată de procurorii moldoveni

Anticoruptie.md
01/02/2024
procuratura.md

Patru femei, dintre care trei moldovence, președinta unei fundații de copii, o șefă de maternitate și o notară, dar și o femeie din Ucraina au pus la cale o schemă prin care un nou-născut în Chișinău urma să fie vândut spre „adopție” unui cuplu din România. În urma presiunilor făcute, victima, mama copilului, care s-a dovedit a fi o femeie din Ucraina, era pe cale să-și piardă copilul fără urmă. Dosarul a fost instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și transmis în judecată. Bănuitele implicate în schemă riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață. 

Potrivit materialelor dosarului investigat de Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) al INI, sub conducerea PCCOCS, membrii grupului infracțional au ademenit în Moldova femeia însărcinată – cetățean al Ucrainei – pentru ca aici să-i dea naștere copilei. Motivul inițial era plin de umanitate și anume facilitarea nașterii în afara războiului. Din grupul infracțional fac parte: președinta unei fundații de copii (în calitate de organizator și făptuitor), o șefă de maternitate și o notară (în calitate de complice) – din Moldova, o femeie (în calitate de făptuitor) din Ucraina și un cuplu din România (cumpărători).

Așa cum victima în vârstă de 38 de ani este mama mai multor copii, membrele grupului infracțional au supus-o presiunii psihologice ca să refuze creșterea copilei ce urma să o nască, întrucât oricum autoritățile ucrainene o vor lipsi de copil pentru că nu are resurse financiare pentru întreținerea tuturor copiilor. În schimbul acceptării să dea spre adopție copilul pentru un cuplu român, femeii i-au fost promiși bani și unele bunuri. 

Femeile implicate în schemă au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română.

Tot cu bani au fost ademenite să se implice în schemă și șefa de maternitate din Chișinău, dar și notara care a contribuit la formalizarea declarațiilor privind stabilirea paternității și a declarației prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună.

Schema ilegală a fost stopată după ce la CCTP a ajuns o sesizare a centrului de plasament în care victima era adăpostită. La solicitarea PCCOCS în privința membrilor grupului infracțional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfășurarea investigațiilor. Acum, dosarul a fost trimis în judecată de procurorii PCCOCS, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să se pronunțe, timp în care cei vizați de investigațiile penale beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Cumpărătorii din România urmează să fie investigați în statul vecin, în baza solicitării PCCOCS.

Conform Codului penal, pentru infracțiunea de trafic de copii comisă în aceste împrejurări, în scopul vânzării și cumpărării nou-născutei, președinta de fundație (în calitate de organizator) și celelalte învinuite (în calitate de autori și complici) riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani sau cu detenţiune pe viaţă.

Anticoruptie.md
01/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii