CSM cere Procuraturii Generale să-i cerceteze pe șeful CSJ Ion Druță și magistrații înlăturați recent de la exercitarea funcției

Anticoruptie.md
02/07/2019
Foto: captură privesc.eu

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut marți Procuraturii Generale să verifice informațiile expuse în sesizarea unui judecător, în baza căreia acum o săptămână au fost înlăturați de la exercitarea funcției mai mulți magistrați, între care președintele CSJ, dar și întreaga conducere a Judecătoriei Chișinău. 

Inițiativa aparține lui Dorel Musteață, care îl înlocuiește pe președintele CSM, Victor MIcu, aflat în concediu. Musteață a declarat în cadrul ședinței de marți a CSM că unii judecători vizați în nota informativă se opun verificărilor. „CMS este garantul independenței judecătorești și trebuie să verifice orice petiție. Este regretabil că unii se opun verificărilor pe interior”, a spus președintele interimar al CSM.

Amintim că la 25 iunie președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, șeful Inspecției Judiciare și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, precum și alți patru vicepreședinți ai instanței din Chișinău, au fost înlăturați de la exercitarea funcțiilor administrative. Decizia a fost luată de CSM, în ședință închisă, iar la bază a stat sesizarea unui judecător, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de magistrații respectivi. Cazul a fost preluat de Inspecția Judiciară, care urmează să se pronunțe asupra încălcărilor admise de magistrații înlăturați pe perioada cercetărilor.

Anticoruptie.md
02/07/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii