David Davitean, eliberat după aproape patru ani detenție, iar dosarul, transmis la rejudecare

Julieta Savițchi
04/06/2020

David Davitean, condamnat în 2017 de Judecătoria Chișinău la 16 ani de închisoare pentru o tâlhărie comisă în 2012, a fost eliberat joi din detenție. Curtea de Apel Chișinău a admis demersul avocaților lui Davitean, dar și al procurorului pe caz, care au solicitat casarea sentinței și transmiterea dosarului la rejudecare. Cazul Davitean face parte din lista celor 38 de dosare pretins politice, întocmită de organizația neguvernamentală Dreptul la Dreptate.

Decizia de eliberare a lui Davitean a fost luată în lipsa acestuia, în sala de judecată fiind prezenți părinții inculpatului, dar și controversatul activist Pavel Grigorciuc, președintele organizației Dreptul la Dreptate. Venera Gasparean, mama lui Davitean, printre lacrimi, a adus mulțumiri publice procurorului general, Alexandr Stoianoglo, că s-a implicat în soluționarea cazului și că fiul ei a fost eliberat.

Pavel Grigorciuc a menționat că David Davitean este „primul deținut politic” inclus în lista celor „38 de dosare politice”, care a fost eliberat din închisoare.

David Davitean a fost găsit vinovat de prima instanță că la 21 noiembrie 2012, în jurul orei 02.30, împrreună cu doi presupuși complici, au pătruns înarmați cu un pistol de model CZ într-un apartament de pe strada Docuceaev din Chișinău, unde procurorii Sergiu Roșu și Lilian Cociu, însoțiți de doi oameni de afaceri, se distrau în compania a trei prostituate, dintre care una era minoră. Unul dintre cei trei l-ar fi lovit în regiunea capului pe unul dintre oamenii de afaceri, apoi au luat două tele­foane mobile – unul de model Black Berry, la preţ de 10 mii de lei, şi altul, de model Vertu, la preţ de 200 de mii de lei.

Deși a fost pornit un dosar penal, Davitean a fost scos de sub urmărire penală de Procuratura municipiului Chișinău.

David Davitean a fost reținut la finele anului 2016, fiind bănuit că ar fi luat bani de la liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, pentru a-l convinge pe fostul său cumnat, killerul Vitalie Proca, să declare că a fost plătit de Vladimir Plahotniuc ca să-l omoare pe bancherul Gherman Gorbunțov. Ulterior, Davitean a fost pus sub învinuire și pentru presupusa infracțiune din noiembrie 2012.

Davitean a pledat nevinovat și a declarat că dosarul i-a fost fabricat de colegii celor doi procurori, care au dorit să se răzbune pentru că au fost surprinși în compania prostituatelor, dar și pentru a-l determina pe Vitalie Proca să afirme că Renato Usatîi a fost cel care a comandat asasinarea lui Gorbunțov.

„Toată Moldova știe că sunt nevinovat și că am depistat o speluncă frecventată de procurori. În loc să-mi mulțumească pentru aceasta, eu sunt judecat. Familia mea este stimată de toți cetățenii Republicii Moldova, iar procurorii care umblă prin spelunci, nu au ce căuta în sistem”, declara atunci Davitean.

În timp ce se afla în detenție, David Davitean a reușit să facă declarații incendiare despre faptul că ar fi fost ajutat de fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, și finul său de cununie, Igor Popa, ex-viceprocuror general, să scape de dosar, dar aceștia i-ar fi întors spatele după ce au ajuns să-l slujească pe Plahotniuc.

Davitean David, cetăţean al Armeniei şi al Republicii Moldova, este feciorul Venerei Gasparean, preşedi­ta Diasporei Armene. În 2004, Davitean a fost învinuit de tentativă de omor, după ce, fiind în stare de ebrietate, l-a împușcat în picior pe cetățeanul Veaceslav Golovca. Dosarul a fost suspendat pentru o perioadă, deoarece Davitean a reușit să părăsească țara, find dat în urmărire internațională.

În 2010, Davitean a fost învinuit într-un alt dosar, pentru huliganism, după ce l-a bătut cu mâinile și picioarele pe cetățeanul Andrei Timotin, proprietarul unui restaurant din Chișinău. Inculpatul a fost absolvit de răspundere penală de Curtea Supremă de Justiție, care a calificat fapta drept contravenție.

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că 38 de dosare care ar fi fost deschise pe motive politice, în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă, vor fi evaluate de un grup de control format din șase acuzatori de stat. Potrivit șefului Procuraturii Generale, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate la etapa examinării în judecată procurorii vor renunța la învinuiri, iar în cazul dosarele aflate în faza de executare, se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

În lista celor 38 de dosare, întocmită de organizația condusă de Pavel Grigorciuc, au mai fost incluse dosarul Antifa, dosarul grupului Petrenco, dosarele protestelor din 20 ianuarie și 24 aprilie 2016, dosarul Ludmilei Kozlovska, dosarele pe numele activistului Pavel Grigorciuc, dosarul Gheorghe Petic, dosarul Sergiu Cebotari, dosarele intentate pe numele avocaților Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Crețu, Veaceslav Țurcan, Maxim Belinschi și Victor Muntean, ale ex-parlamentarilor Iurie Bolboceanu și Chiril Lucinschi, ale oamenilor de afaceri Andrian și Igor Borș, Victor Jantovan, Valentin Eșanu și Constantin Manole, al politicianului Renato Usatîi, ale judecătorilor Domnica Manole, Gheorghe Balan și Dorin Munteanu, dosarele intentate pe numele mai mulror activiști civici și reprezentanți ai administrației publice locale.

Julieta Savițchi
04/06/2020

Comentarii