Decizie în dosarul miliardului: Sechestru pe imobilele lui Plahotniuc, în valoare de 33 de milioane de lei

Julieta Savițchi
29/05/2020

Judecătoria Chișinău a aplicat vineri sechestru pe 10 dintre imobilele deținute de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Instanța a respins însă cinci demersuri ale procurorilor anticorupție privind aplicarea sechestrului asupra bunurilor, estimate la 7,7 milioane de euro, deținute de Plahotniuc în afara Republicii Moldova.

Procuratura Anticorupție anunță că magistrații au admis doar un demers din cele 6 privind aplicarea sechestrului asupra imobilelor lui Plahotniuc. Astfel, sechestrul a fost aplicat pe 6 apartamente și 4 încăperi comerciale.

Judecătoria Chișinău a respins însă demersurile privind aplicarea sechestrului pe vilele deținute de Plahotniuc în  Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă, înregistrate în Elveția, precum și 4 autoturisme înregistrate în Republica Moldova.

Procuratura Anticorupție notează că lista de proprietăți ale lui Plahotniuc s a fost întocmită de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Procurorii susțin că toate bunurile  sunt înregistrate pe persoane terțe, însă s-a stabilit că adevăratul proprietar este Vladimir Plahotniuc.

Amintim că acum două săptămâni, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declaran în cadrul unui briefing că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, și că privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare Stoianoglo a declarant că banii au fost folosiți pentru procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, Companiei de asigurări ASITO, Casei Modei, Hotelului Național, dar și în alte scopuri.

La 22 mai, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Toamna trecută, Judecătoria Chișinău a mai emis un mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, la solicitarea procurorilor anticorupție. Atunci, pe numele lui Plahotniuc a fost intentat primul dosar, pe două capete de acuzare.

În primul caz, acesta este învinuit pentru faptul că, în perioada 2013-2015, a organizat o schemă de spălare a banilor prin intermediul unor firme pe care le controla. Prin această schemă, au fost spălați, prin firme off-shore,18 milioane de dolari și trei milioane jumătate de euro, proveniți din cele trei bănci devalizate, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

Cel de al doilea capăt de acuzare se referă la faptul că, în perioada anilor 2013 -2014, de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către Finpar Invest în valoare totală de 7 204 439 dolari, cu destinația „air transport services for passengers” către Nobil Air în valoare de 381 344 euro, către Abd Asiana Development Limited care a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Plahotniuc pe contul deschis la Ablv Bank, valoarea cărora constituie 1 550 000 euro şi 1 140 000 dolari.

 

Julieta Savițchi
29/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii