Descinderi la Metalferos: Șapte persoane au fost reținute

Julieta Savițchi
04/12/2019

Șapte angajați cu funcții de răspundere ai Societății pe Acțiuni Metalferos au fost reținuți miercuri, pentru 72 de ore, de către procurorii Anticorupție, bănuiți într-un dosar de escrocherie și spălare de ani. Procurorii, asistați de mascații de la CNA, au mai efectuat în aceeași zi 48 de percheziții la întreprinderea respectivă și la domiciliile angajaților suspecți.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictive, cu falsificarea documentelor de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase. Astfel, a fost majorat artificial  prețul la cumpărare și micșorat  la vânzare, diferența fiind încasată de cătri actorii implicați în schemă.

În document se mai aratî că în perioada respectivă , această diferență ar fi constituit 2 miliarde 169 milioane 646 mii de lei, suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA Metalferos și câteva companii nerezidente. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la Metalferos la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț era transferată, preponderent, în adresa companiilor Rowallan Overseas SA, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.Suma prejudiciului rezultat în urma operațiunilor de export constituie circa 133 milioane lei.

Amintim că funcția de director interimar al SA Metalferos este asigurată de către Sergiu Catană, nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Acesta a preluat interimatul după plecarea democraților de la putere și formarea alianței dintre PSRM și Blocul ACUM. Amintim că Alexei Ţimbrovski care a condus  SA Metalferos timp de cinci ani, și-a dat demisia la începutul lunii august 2019.

Sergiu Catană a ajuns director financiar la „Metalferos” în 2007, la scurt timp după ce finul său de cununie, Igor Dodon, a fost numit ministru al Economiei.  În octombrie 2019, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N 4, Dodon a declarat că nașul său este profesionist și nu a fost implicat în scheme murdare.

Surse din cadrul CNA ne-au comunicat că Sergiu Catană nu se numără printre cei reținuți. Totodată, în cominicatul de presă al Procuraturii Anticorupție se arată că investigațiile se referă până la 1 august 2019. SA Metalferos este principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova.

Pe parcursul anilor, întreprinderea Metalferos a fost subiectul mai multor investigați jurnalistice privind evaziunea fiscală și spălarea de bani. La 12 noiembrie, în ultima sa ședință, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat Hotărârea de Guvern din 2002, privind aprobarea Regulamentului privind modul de desfăşurare a concursului pentru obţinerea licenţei de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase. Inițiativa a venit din partea ex-ministrului Economiei, Vadim Brânzan, care a declarat că prin această abrogare a mai fost eliminat un monopol.

Julieta Savițchi
04/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii