Detalii inedite despre colaborarea Șor-Plahotniuc. Autoritățile franceze au aplicat sechestru pe un imobil din Franța, care aparține oligarhului fugar

Ilie Gulca
18/08/2022
Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Colaj: CIJM

Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui imobil din orașul francez Sciez – una dintre zonele de elită ale Franței  - aparținând cetățeanului Moldovei, Vladimir Plahotniuc, în urma solicitării Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Conform estimărilor autorităților franceze, precizează un comunicat al PCCOCS, bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane de euro, echivalentul a 83,5 milioane de lei.

„Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova”, continuă sursa citată.

Imobilul respectiv a fost găsit de reporterii Rise Moldova în 2018. El vorba de o vilă amplasată pe malul lacului Geneva, malul francez, pe strada Avenue du Vion, în orașul Sciez.

Vila se află într-un cartier rezidențial îngrădit, cu pază la intrare. Casa a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc încă în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declarațiile sale de avere.

Judecătorul de instrucție francez, notează PCCOCS, indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019.

„Cu implicarea învinuitului Ilan Șor,  Plahotniuc a înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova”, releatează oamenii legii.

Imobilul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC – agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe dosar.

Aplicarea efectivă a sechestrului a fost posibilă datorită asistenței valoroase din partea magistratului de legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica Moldova, precum și a consilierului președintelui Republicii Moldova delegat de către președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale în cooperarea cu organele de drept din Franța.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova pe 14 iunie 2019, mai întâi, s-a ascuns în SUA, după care a fost nevoit să se ascundă, potrivit instituțiilor de drept în Ciprul de Nord.

Ilie Gulca
18/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii