Detalii noi în cazul reținerii primarului de la Basarabeasca. Consilier raional: „A fost vizitat anterior de reprezentanți ai Partidului Democrat”

Anticoruptie.md
18/03/2017
captura Canal regional

Primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, ar fi fost reținut vineri, 17 martie, de oamenii legii pe motiv că nu ar fi acceptat oferta Partidului Democrat de a adera la formaţiune, susține Oleg Fedko, consilier raional din partea Partidului Nostru din raionul Basarabeasca. Cimpoieș este cercetat penal pentru neglijență în serviciu. Reținerea acestuia a avut loc cu altercații între polițiști și locuitorii orașului.

Primarul de la Basarabeasca este acuzat că nu a luat măsuri de prevenire și curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei fetițe de 13 ani din oraș de către tatăl acesteia. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliție, în perioada anilor 2015 – 2016, un bărbat de 45 de ani, domiciliat în oraşul Basarabeasca, a profitat de faptul că fiica sa de 13 ani se afla în grija lui şi a obligat-o să presteze periodic servicii sexuale contra plată.

„În pofida cazurilor de abuz semnalizate în adresa autorităților locale, Primăriei oraşului Basarabeasca, aceştia nu au inițiat măsuri de curmare şi prevenire a cazului dat, favorizând săvârşirea acțiunilor ilicite de către suspect în privința  minorei”, se precizează în comunicat.

Anterior, forțele de ordine l-au reținut pe tatăl victimei și pe doi bărbați care au beneficiat de servicii sexuale cu minora. Vineri, mai mulți polițiști echipați cu automate și cagule pe față au descins la Primăria Basarabeasca, reținându-l pe edil. Pentru a împiedica reținerea alesului local, la Primărie s-au adunat mai mulți localnici. Oamenii s-au îmbulzit în fața mașinii în care a fost urcat Valentin Cimpoieș, iar unii chiar s-au culcat în fața automobilului.

Consilierul raional din Basarabeasca Oleg Fedko a declarat jurnaliștilor de la postul local de televiziune că anterior primarul a fost vizitat de reprezentanți ai Partidului Democrat care l-au asigurat că dacă va părăsi Partidul Nostru și va adera la Partidul Democrat vor fi încetate toate presiunile asupra membrilor și activiștilor Partidului Nostru din Basarabeasca, dar alesul local a refuzat.

Și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a precizat în cadrul unei înregistrări video plasate pe Facebook că „reținerea în baza unei învinuiri inventate a primarului orașului Basarabeasca este o comandă politică a lui Vlad Plahotniuc”.

„Reținerea lui Valentin Cimpoeș, care a fost ales în funcția de primar din partea Partidului Nostru, este o provocare evidentă organizată cu o zi înainte de Congresul V extraordinar al formațiunii. Astăzi, sub amenințarea armei este oricine. De-ar fi om, că dosar se va găsi”, a mai menționat Renato Usatîi.

Cazul de la Basarabeasca a provocat îngrijorări și în rândul membrilor Congresului Autorităților Local din Moldova care a emis o declarație prin care condamnă reținerea lui Valentin Cimpoieș.

Potrivit declarației, reținerea primarului provoacă multiple întrebări în contextul în care este vorba despre o interpretare a normei legale și a atribuțiilor primarului în situația descrisă de oamenii legii.

CALM a lansat un apel în adresa conducerii statului cu rugămintea de a fi prudenți în situațiile în care controlul administrativ excesiv din partea organelor de stat și presiunile politice asupra primarilor și aleșilor locali vine în contradicție cu angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu partenerii externi.

După ce a fost audiat de procurori, Valentin Cimpoieș a fost adus în fața judecătorului de instrucție de la Judecătoria Chișinău care a dispus plasarea în arest a primarului pentru 30 de zile. Cimpoieș a fost transferat ulterior la Penitenciarul nr. 13.

Adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Valeriu Bodean, a declarat pentru portalul Newsmaker.md că respinge acuzațiile de comandă politică în acest caz. „Noi nu facem politică. Noi instrumentăm un dosar penal”, a declarat procurorul. 

Am contactat mai mulți reprezentanți ai Biroului permanent al Partidului Democrat pentru a comenta declarațiile cosilierului raional Fedko și ale președintelui Partidului Nostru, dar niciunul dintre aceștia nu a răspuns la telefon.

Anticoruptie.md
18/03/2017

Comentarii