Directorul Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, condamnat pentru abuz în serviciu

Cornelia Cozonac
04/06/2020

Directorul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Eduard Răducan, a fost condamnat, miercuri, pentru abuz în serviciu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după ce șeful CNPDCP a fost cercetat de Centrul Național Anticorupție pentru tergiversarea examinării unei plângeri depuse de fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, precum că datele sale ar fi fost verificate abuziv de anumite entități. Eduard Răducan a refuzat să comenteze cazul și decizia instanței de judecată.       

Instanța de judecată menționează că lui Răducan „i se poate acorda șansa corectării prin aplicarea pedepsei sub formă de amendă cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de stat”. Hotârârea, semnată de magistratul Nicolae Gorcea, este depersonalizată excesiv, nefiind posibil să înțelegi despre cine este vorba și ce i se inscriminează de fapt. Experți în domeniu spun că este o depersonalizare abuzivă, întrucât este vorba despre o persoană publică, iar încălcarea pentru care este condamnată ține de abuz în serviciul public. Fiind de interes public, aceste informații nu ar trebui să fie depersonalizate și ascunse de ochii cetățenilor care plătesc impozite.  

Cazul a început de la o plângere depusă la CNPDCP de fostul vuiceministru de Externe, Valeriu Ostalep, care reclama că datele sale au fost prelucrate ilegal de anumite persoane. CNPDCP a inițiat un control pe acest caz, finalizat în cinci luni și nu în termen de 30 de zile, cum prevede legea. Petiționarul spune că s-a interesat de mai multe ori care este mersul anchetei, dar de fiecare dată primea răspunsuri formale. Din această cauză, Ostalep a depus plângere la poliție pe faptul că nu s-a examinat în termen controlul. Inspectoratul de Poliție Buiucani a examinat plângerea și a întocmit proces verbal în care era vizat executorul materialului de control, Rodion Rusnac. Drept urmare, Rodion Rusnac nu a fost de acord cu sancțiunea și a contestat-o în instanța de judecată, care a anulat procesul verbal cu privire la contravenție, deoarece acesta avea funcție publică de execuție și nu de conducere, responsabilitatea fiind pe seama managerilor superiori.

Și Ostalep nu a fost de acord cu anularea procesului și a atacat la Curtea de Apel hotărârea. În rezultat, Curtea de Apel a respins recursul avocatului lui Ostalep, menținând în vigoare hotărârea instanței de fond. Drept urmare, Ostalep a depus plângere și la CNA pe fapta dată, calificând-o drept abuz în serviciu.

CNA a inițiat o verificare a plângerii lui Ostalep precum că CNPDCP a tergiversat cu trei-patru luni examinarea plângerii sale, dar și cercetarea CNA a durat aproape un an. Reprezentanții CNA spun că persoanele vizate din cadrul CNPDCP s-ar fi eschivat de la prezentarea la organul constatator pentru a fi audiate și a face declarații. 

Avocații lui Răducan au declarat pentru portalul Anticoruptie.md că vor ataca cu recurs hotărârea Judecătoriei Chișinău, lăsând să se înțeleagă că ar exista mai multe suspiciuni legate de această cauză.

Angajați din cadrul CNPDCP spun că tergiversarea examinării plângerilor este o problemă reală din cauză că instituția se confruntă cu o penurie de cadre, iar salariile extrem de mici nu sunt atractive pentru specialiștii în domeniul protecției datelor personale. .    

Eduard Răducan a fost consilierul deputatului Igor Vremea și al deputatului Sergiu Sârbu. Numirea sa, în 2016, în funcția de director al CNPDCP, a fost calificată drept una „pe line de partid”, întrucât el nu a actviat în domeniul protecției datelor personale. Răducan a activat în poliție, SIS, Aparatul Președinției, Ministerul Justiției și în cadrul CEC. Eduard Răducan a fost numit după ce fostul directorul al CNPDCP, Vitalie Paniș, a depus cerere de demisie, pe motive de sănătate, și pe faptul că din 2013 până în aprilie 2016 a depus conform legii către Parlament demers privind numirea directorului adjunct la CNPDCP – funcție vacantă din 2013, data când în baza cererii de demisie s-a eliberat fostul director adjunct - Vasile Foltea. 

În perioada aprilie 2016 – iulie 2016, Eduard Răducan a deținut concomitent funcția de director al CNPDCP și de membru al Comisiei Electorale Centrale. Această situație de incompatibilitate a fost examinată de CNI, actuala ANI, dar nu s-a mai auzit nimic despre rezultatul controlului.  

La sfârșitul anului 2019 mai mulți deputați din Parlament s-au pronunțat pentru inițierea unei moțiuni de demitere a directorului CNPDCP. Motive erau mai multe, potrivit deputatului PAS, Dumitru Alaiba, „inacțiunea Centrului în cazul magazinelor sociale ale lui Șor, în pofida sesizărilor și solicitărilor din societate, inacțiunea Centrului când PD abuza grosolan de registrele populației”. „Doar scrisorile electorale semnate de Plahotniuc trimise tuturor pensionarilor cu insigna PDM cât fac și abuzurile comise împotriva libertății presei și complicitatea în limitarea transparenței și a accesului la informație. Nu cred că există jurnalist de investigație munca căruia să nu fi fost blocată măcar o dată de felul în care acest Centru îşi vede misiunea”, susținea atunci Dumitru Alaiba. În opinia deputatului, „pe de o parte, datele personale au fost transformate în armă politică, viața privată nefiind protejată eficient, iar pe de altă parte, pretextul protejării datelor cu caracter personal a fost utilizat activ pentru a limita transparența și accesul la informație”.    

Cornelia Cozonac
04/06/2020

Comentarii