DOC // Acțiuni și clădiri în valoare de 869 de milioane de lei, confiscate în dosarul lui Platon. Cinci deosebiri esențiale între sentința lui Ilan Șor și cea a lui Veaceslav Platon

Mariana Rață
24/07/2017
captură privesc.eu

Pronunțate la distanța de două luni una de la alta, sentințele în dosarul lui Veaceslav Platon și cel al Ilan Șor diferă substanțial, chiar dacă cei doi au fost acuzați de procurori de comiterea acelorași infracțiuni, calificate în baza acelorași articole din Codul Penal. Potrivit dispozitivului sentinței în cauza lui Șor, nu a fost stabilit niciun prejudiciu ce urmează a fi recuperat, sarcina fiind pusă în seama unui proces civil, în cazul lui Veaceslav Platon, instanța a stabilit imediat recuperarea a 869 de milioane de lei din contul vânzării mai multor clădiri, acțiuni şi bunuri care ar fi deținute de Veaceslav Platon și persoane afiliate lui.

Atât în cazul lui Veaceslav Platon, cât și în cel al lui Ilan Șor, procurorii au cerut judecătorilor condamnarea inculpaților în baza art. 190, alin. 5 din Codul Penal și art. 243 alin. 3 din Codul Penal, cu aplicarea pedepsei de închisoare pentru un termen de 19 ani. În cazul lui Platon, prejudiciul adus BEM a fost calculat în valoare de 869 de milioane de lei, în cazul lui Ilan Șor, procurorii au anunțat că valoarea prejudiciului se ridică la cinci miliarde de lei. Hotărârile judecătorilor s-au deosebit însă esențial.

Dispozitivul sentinței în dosarul lui Veaceslav Platon prevede condamnarea omului de afaceri în baza celor două articole din Codul Penal invocate de procuror, cu stabilirea pedepsei de închisoare în penitenciar de tip închis pentru 18 ani, dar și încasarea de la businessman, în folosul BEM, a mijloacelor financiare în valoare de 869.224.839,76 de lei, valoarea prejudiciului cauzat prin infracțiune. Banii urmează să fie încasați din contul bunurilor ce i-ar aparține lui Platon, dar și unor persoane apropiate sau afiliate acestuia.

Astfel, pentru recuperarea banilor, urmează să fie vândute 63,89% din acțiunile Moldinconbank, o parte din acțiuni sunt deținute de membrii familiei lui Platon, iar altele aparțin unor persoane fizice sau companii care, potrivit sintenției de condamnare ar fi afiliate omului de afaceri. Instanța s-a asigurat că, în cazul în care Platon nu va înstrăina aceste acțiuni, sarcina va reveni băncii, care de ceva timp se află sub administrare specială.

De asemenea, urmează să fie înstrăinate 83,12% din acțiunile SA Asito de pe un cont de la Moldinconbank și aceeași cotă din înstrăinarea bunurilor imobile deținute de Asito (precizăm că în cazul unora dintre aceste imobile, Asito deține o cotă de doar 6% - n.r.); 87,27% din acțiuni ale Alliance Insurance Group, companie creată în baza Victoria Asigurări, administrată anterior de sora lui Vlad Plahotniuc, și care ar fi fost procurate de persoane apropiate lui Veaceslav Platon.  Pentru recuperarea prejudiciului adus BEM, urmează a fi vândute și mai multe imobile care aparține Alliance Insurance Group. În totalitate, urmează a fi înstrăinate acțiunile companiilor Broking-VM și Asito-Broker.

Judecătorii au dispus confiscarea a trei milioane de lei de pe un cont de depozit al Moldasig deschis în iulie 2016 la Moldova Agroindbank, a 31.450 de metri pătraţi de plăci ceramice procurate de Inamstro SRL în septembrie 2016, cu 170.000 de euro. Instanța de judecată a decis înstrăinarea mai multor bunuri care aparțin companiilor BN-Proalim SRL, Factoring International SRL, Kotvinvest SRL, Stock-Trading SRL, Total International SRL, pentru acoperirea prejudiciului cauzat de Platon Băncii de Economii.

Prin aceeași sentință de condamnare, Platon a fost obligat să achite 85.810 lei Procuraturii Generale, în calitate de cheltuieli de judecată și 217.758 de lei Centrului Național Anticorupție, în același scop.

 

 

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

 

Mariana Rață
24/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii