Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul acuzatoarei Elena Ceruța, în care a contestat decizia privind suspendarea sa din funcție. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată luni, 2 decembrie. Alături de un alt procuror suspendat, Dumitru Răileanu, aceasta este judecată, împreună cu fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, pentru abuz în serviciu la eliberarea şi retragerea acuzaţiilor în privinţa lui Veaceslav Platon.
În luna iulie curent, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins ca inadmisibile recursurile depuse de procurorii Dumitru Raileanu și Elena Ceruța din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), momentan suspendați din funcții și acuzați că au acționat ilegal împreună cu fostul Procuror General la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare.
Examinarea cauzei a fost pusă pe stop, după ce cei doi acuzatori au contestat încheierea președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, din 2 noiembrie 2022, prin care s-a dispus formarea unui complet de trei judecători pentru judecarea cazului penal.
„În data de 17 octombrie 2022, cauza penală în privința fostului Procuror General în care acesta este învinuit de corupție pasivă prin primirea de avantaje ilegale, abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale și fals în declarații, cât și în privința a doi procurori din cadrul PCCOCS, cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu fostul Procuror General, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea a fost expediată la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani”, explică acuzatorii.
Urmare a înregistrării acestei cauze la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău, prin încheierea din 2 noiembrie 2022, a dispus formarea completului de 3 judecători, fapt contestat de cei doi procurori din cadrul PCCOCS. Recursul a fost pe rolul Curții de Apel Chișinău timp de mai mult de 1,5 ani, din decembrie 2022 până la decizia din 9 iulie 2024.
Dumitru Răilean și Elena Ceruța sunt procurorii care au semnat procesul verbal al ședinței de lucru de la Procuratura Generală, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinurile în privința lui Veaceslav Platon. Documentul a mai fost semnat de către Alexandr Stoianoglo, adjunctul său, Mircea Roșioru, fostul şef al PCCOCS, Ion Caracuian.
Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică.
Conform versiunii procurorilor, controversatul afacerist Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei, ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Stoianoglo și subordonații săi sunt acuzați de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații.
Cei trei învinuiți se declară nevinovați și spun că vor demonstra acest lucru în instanță.
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a revenit, pe 7 noiembrie, la examinarea dosarului, după încheierea campaniei prezidențiale, în cadrul căreia Alexandr Stoianoglo a concurat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii