DOC// Alexandr Stoianoglo revine la rutina judiciară. Examinarea dosarului de abuz în serviciu, reluată

Viorica Mija
06/11/2024
Captură video/ CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, revine joi, 7 noiembrie, la examinarea dosarului în care ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo este judecat împreună cu doi procurori, Dumitru Răileanu și Elena Ceruța. Cei trei sunt judecați pentru abuz în serviciu, la eliberarea şi retragerea acuzaţiilor în privinţa lui Veaceslav Platon, dar se declară nevinovați și spun că vor demonstra acest lucru în instanță.

Examinarea cauzei a fost anevoioasă din start. Dosarul a fost repartizat aleatoriu magistratei Arina Ialanji de la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Ialanji a depus o cerere de abţinere, invocând că a fost colegă cu Dumitru Răileanu, însă solicitarea a fost respinsă.

Ulterior, cauza a fost pusă pe stop, după ce Răileanu și Ceruța au contestat încheierea președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, din 2 noiembrie 2022, prin care s-a dispus formarea unui complet de trei judecători pentru judecarea cazului penal. Recursul a fost pe rolul Curții de Apel Chișinău timp de mai mult de 1,5 ani, din decembrie 2022 până la decizia din 9 iulie 2024.

În luna octombrie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins și cererea de strămutare depusă de procurorul Dumitru Răileanu.

Dumitru Răilean și Elena Ceruța sunt procurorii care au semnat procesul verbal al ședinței de lucru de la Procuratura Generală, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinurile în privința lui Veaceslav Platon. Documentul a mai fost semnat de către  Alexandr Stoianoglo, adjunctul său, Mircea Roșioru, fostul şef al PCCOCS, Ion Caracuian.

Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică.

Conform versiunii procurorilor, controversatul afacerist Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei, ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. 

Stoianoglo și subordonații săi sunt acuzați de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Toți trei se declară nevinovați și spun că-și vor demonstra nevinovăția în instanță.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Viorica Mija
06/11/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii