DOC// Ce nu a făcut Procuratura, a făcut APP. Proprietara sălii de nunţi de lângă muzeul de la Orheiul Vechi riscă să râmână fără teren

Julieta Saviţchi
18/09/2021

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a constatat că terenul de lângă sala de expoziţii de la Complexul muzeistic Orheiul Vechi, pe care a fost construită o sală de nunţi şi cumetrii, a fost înstrăinat şi atribuit ilegal unei persoane fizice, fiind prejudiciat statul. Schema de preluare a terenului din rezervaţia de la Orheiul Vechi a fost deconspirată de către jurnaliştii portalului Anticorupţie.md.

„Terenul Rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi ţine de domeniul public al statului, iar conform legii, bunurile domeniului public formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului sau al administraţiilor teritoriale şi sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, înstrăinarea lor fiind interzisă”, se menţionează într-o scrisoare semnată de Eugeniu Cozonac, directorul APP, adresată Ministerului Culturii, administraţiei Rezervaţiei Orheiul Vechi şi Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat.

Conducerea APP a solicitat instituţiilor statului să întreprindă măsurile necesare privind contestarea deciziilor Primăriei Trebujeni, prin care terenul pe care a fost construită sala de nunţi a fost dat în proprietate unei persoane fizice şi să fie restituit statului.

Amintim că, jurnaliştii de la Anticorupţie.md au semnalat încă în 2016 neregulile de la Rezervaţia Orheiul Vechi, unde, lângă sala de expozii a descoperirilor arheologice, construită din banii poporului american, a fost construită o sală de nunţi şi cumetrii. Imobilul era înregistrat pe numele Liliei Colţa, directoarea Rezervaţiei. Aceasta a declarat că terenul cu suprafaţa de 0,06 ha i-a fost lăsat moştenire de mama soacră

În februarie 2021, portalul Anticorupţie.md a mai publicat o anchetă în care a demonstrat prin documente că terenul a fost acaparat ilegal de către Lilia Colţa. Procuratura raionului Orhei a anunţat că s-a autosesizat în urma publicării investigaţiei jurnalistice, însă nu a luat nicio decizie, motivând că sunt raporturi civile.


 

Julieta Saviţchi
18/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii