DOC // Ce sechestre a reușit să aplice ARBI în dosarele de rezonanță „Frauda bancară”, „Laundromat” și îmbogățirea ilicită a deputaților

Ilie Gulca
20/07/2022
Centrul Național Anticorupție. Foto: Portalul Anticorupție

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), o subdiviziune autonomă specializată a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a prezentat în cadrul raportului despre activitatea Centrului pentru primele șase luni ale anului valoarea sechestrelor aplicate în cadrul cauzelor de importanță socială.

În cadrul investigațiilor financiare paralele, pe parcursul anului 2022, arată un raport al CNA, ARBI a aplicat măsuri asiguratorii pe bunuri după cum urmează:

cauza penală „Frauda bancară” – 255.961.274 de lei pe 74 de bunuri; în total pe caz au fost aplicate măsuri asiguratorii în valoare totală de 3,5 miliarde de lei;

cauza penală „Laundromat” – 268.054.638 de lei pe mijloace bănești deținute într-un cont bancar;

− cauzele penale privind îmbogățirea ilicită a foștilor deputați – 11,8 milioane de lei pe 17 bunuri;

− cauza penală cu denumirea generică „Calea Ferată din Moldova” – 1,1 milioane de lei pe 7 bunuri; în total, sechestru pe cauza penală a fost aplicat de ARBI în valoare de 25,9 milioane de lei;

− cauza penală privind îmbogățirea ilicită a fostului procuroru general adjunct Ruslan Popov – 6,2 pe două bunuri;

− cauza penală în privința șefului de secție de la Institutul Oncologic, Virgiliu Urechi – 3 milioane de lei pe 5 bunuri.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, și-a prezentat, marți, în cadrul comisiilor reunite de securitate și cea juridică, raportul de activitate din primele sale șase luni de mandat.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că membrii comisiilor parlamentare care l-au audiat pe Rusu sunt satisfăcuți de răspunsurile acestuia.

Ilie Gulca
20/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii