Curtea de Apel Centru a respins ca fiind neîntemeiată acțiunea în contencios administrativ înaintată de consilierul din UTA Găgăuzia, Stepan Cara, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). În mai 2023, ANI a constatat o avere nejustificată de aproape 3 milioane de lei în cazul său. Hotărârea, pronunțată în data de 20 martie curent, este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, ăn termen de două luni.
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare prin care s-a identificat că, în perioada 2016-2022, funcționarul a însușit o avere cu caracter nejustificat în mărime de 2.844.032 lei.
În cele 10 pagini, inspectorul de integritate a descris în detalii fluxul veniturilor și cheltuielilor pe care le-a făcut consilierul municipal din Comrat, Stepan Cara în ultimii 6 ani. Diferențele au fost constatate în majoritatea anilor fiscali. De exemplu, în 2018, Stepan Cara a înregistrat venituri de 701 mii lei, în timp ce cheltuielile au fost de peste 900 mii lei. Diferența de 200 mii lei a rămas neacoperită.
Cea mai mare diferență a fost înregistrată însă în anul 2019. Pentru acel an, Cara declara că a obținut decât 5.240 lei venituri, dar cheltuielile s-au ridicat la aproape 2 milioane de lei. În total diferența substanțială dintre venituri și cheltuieli se ridică la 2.844.032 lei.
ANI a constatat că, potrivit datelor din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali, în perioada 2015-2022 Stepan Cara figurează în calitate de administrator și asociat cu 100% din capitalul social la SRL „Skar Invest” din 2016, însă potrivit declarațiilor de avere și interese personale depuse pentru anii fiscali 2016-2022 acesta nu declară obținerea unor venituri din activitatea de întreprinzător.
Presa a scris că bunurile lui Cara au fost puse sub sechestu după ce firma Skar Invest s-a împotmolit în datorii, iar pe numele lui funcționarului a fost pornit în 2020 un dosar penal pentru escrocherie. Urmărirea penală a fost clasată, dar ulterior a fost repusă pe rol la Judecătoria Comrat.
Totodată, Cara ar fi recepționat anumite sume de bani din străinătate. În răspunsul său pentru ANI, acesta a declarat că banii recepționați nu-i aparțin și că doar i-ar fi împrumutat, iar mai apoi a întors datoria atât prin transfer bancar, cât și în numerar.
Deși a avut posibilitatea să prezinte informații sau dovezi privind justificarea diferenței între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea deținută, consilierul nu a făcut acest lucru, menționând că nu se află în țară. Drept urmare, inspectorul de integritate a constatat diferența substanțială între venituri și cheltuieli și a sesizat autoritatea competentă în vederea încetării mandatului de consilier, decăderea din dreptul de a exercita o funcție publică pe o perioadă de 3 ani și confiscarea averii nejustificate prin instanța de judecată.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii