DOC // Cum au motivat procurorii interceptarea telefoanelor reprezentanților opoziției în perioada electorală din 2019

Julieta Savițchi
07/07/2020

Reprezentanții opoziției au fost acuzați în perioada guvernării PDM de apartenență la un grup învinuit de spionaj, pentru ca procurorii să poată justifica demersurile privind interceptarea convorbirilor telefonice. În lista „spionilor” au fost incluse 16 persoane, printre care liderul PPDA, Andrei Năstase, actualii deputați Chiril Moțpan, Dinu Plângău, Alexandru Slusari, Dan Perciun, mai mulți activiști civici, combatanți și simpli protestatari.

La 30 ianuarie 2019, în plină campanie electorală, ofițerul de investigație al Direcției a 5-a a Inspectoratului Național de Investigații, Gheorghe Solomon, a întocmit un raport pe numele procurorului Sergiu Petrușca, în care îl informa că Andrei Năstase și alții 15 reprezentanți ai opoziției ar avea tangență cu membrii unui grup din trei persoane, cetățeni ai Federației Ruse, cercetați penal pentru spionaj și organizarea dezordinilor în masă.

„Bănuiala rezonabilă” a polițistului Solomon se baza pe un dosar intentat în noiembrie 2015 de către procurorul Dumitru Raileanu din Procuratura municipiului Chișinău, în care erau învinuiți cetățenii ruși Ruslan Abdulabekov, Alexander Vahtin și Iaroslav Havrolin. Singura „dovadă” a legăturii dintre opoziție și cei trei cetățeni ruși era că ultimii au încercat să blocheze un monitor și au scandat necenzurat în adresa guvernanților, în timp ce se aflau în apropiere de tabăra protestatarilor din Platforma Demnitate și Adevăr.

În baza raportului polițistului Solomon, procurorul Petrușca a emis, la 30 ianuarie 2019, 20 de ordonanțe privind interceptarea convorbirilor telefonice. O parte din cei vizați în ordonanțele semnate de Petrușca erau antrenați în campania electorală.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Andrei Năstase a declarat că știe că pe numele său și al colegilor săi au fost fabricate nu mai puțin de  cinci dosare penale, iar că ar fi avut „tangențe cu spioni ruși”, este una din inepțiile inventate de-a lungul timpului împotriva sa de mințile bolnave din laboratoarele lui Plahotniuc.  „Fiind ministru de Interne, am avut posibilitatea să văd personal aceste dosare, să mă ocup și de cei ce le-au fabricat. Ispita a fost mare. Dar eu am ales să respect legea, pentru a nu afecta anchetele legal și instituțional demarate de MAI imediat după preluarea mandatului și remise ulterior conform competenței legale Procuraturii. Eu nu venisem în funcția respectivă ca să mă răzbun pe cei care mi-au intentat dosarele la comandă politică, ci pentru a face dreptate, respectând cu strictețe legea, drepturile și libertățile tuturor, chiar și a torționarilor”, ne-a declarat politicianul.

Deputatul Chiril Moțpan susține că motivul invocat de procurorul Petrușca pentru a-i fi interceptate convorbirile telefonice „sunt aberante”. „Am fost informat că pe numele meu au fost intentate patru dosare penale și că ar mai exista și altele, iar în unul dintre ele am fost făcut chiar terorist. Nu cunosc nimic despre cei trei ruși, nu-mi spune nimic numele lor și mă îndoiesc că au existat acești trei ruși. În timpul protestelor Platformei DA am fost responsabil de securitate și ordinea publică și nu cunosc despre asemenea incidente”, a declarat Moțpan.

Precizăm că Sergiu Petrușca continuă să activeze în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale. În 2019, procurorul Petrușca a intrat în posesia unui automobil Toyota Prius, fabricat în 2016, a cărui valoare este de 7.000 de euro. În același an, omul legii și-a procurat și un apartament de 122 de metri pătrați, care l-a costat aproape 800 de mii de lei. Sergiu Petrușca a mai raportat pentru anul trecut și o donație de 2.000 de euro.

Gheorghe Solomon a fost angajat în Inspectoratul Național de Investigații în septembrie 2018 după ce a activat o perioadă în calitate de ofițer de urmărire penală în poliția Capitalei. După plecarea PDM de la guvernare, acesta a demisionat din poliție. În 2018, Gheorghe Solomon și-a procurat un automobil Porsche Cayenne, pentru care a achitat 340 de mii de lei, echivalentul a 3,5 salarii anuale de polițist.

Amintim că, toamna trecută Procuratura Anticorupție a pornit câteva dosare penale în cazul interceptării convorbirilor telefonice în perioada guvernării PDM. Niciun dosar nu a avut finalitate, iar unii procurori și judecători vizați au fost scoși de sub urmărire penală.

Julieta Savițchi
07/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii