DOC // Decizie în Dosarul Viorel Morari 1. Completul de acuzatori, format ilegal

Julieta Savițchi
10/03/2020

Judecătoria Chișinău a anulat marți dispoziția semnată la 10 februarie 2019 de Ruslan Popov, privind formarea unui complet din patru procurori care să reprezinte acuzarea în primul dosar intentat pe numele fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari.

Potrivit încheierii Judecătoriei Chișinău, doi dintre cei patru acuzatori, Tatiana Prepelița și Natalia Delibatova, nu au împuterniciri să reprezinte în instanță învinuirea în dosarul Viorel Morari. Totodată, instanța a constatat că ceilalți doi procurori, Vladislav Căruceru și Elena Ceruța, care au lucrat pe dosar la etapa urmăririi penale, sunt în drept să reprezinte învinuirea în instanță.

Demersul privind ilegalitatea formării completului de acuzatori a fos depus de către Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari. Apărătorul a făcut referință la articolul 8 din Legea cu privire la Procuratură, în care este prevăzut că Procuratura Generală conduce și exercită urmărirea penală și reprezintă învinuirea în instanța de judecată în cauze de importanță la decizia procurorului general. Deci, și în dosarul Morari, participarea celor patru procurori urma să fie dispusă în mod exclusiv de către procurorul general. Apărarea a mai invocat că dispoziția semnată de Popov nu are număr de înregistrare.

Pe lângă anularea dispoziției semnate de Ruslan Popov, apărarea a mai solicitat și recuzarea celor patru procurori. Această solicitare a fost însă respinsă de instanță pe motiv că „lipsa împuternicirilor conforme Codului de Procedură nu reprezintă temei pentru recuzarea procurorilor”.

Încheierea Judecătoriei Chișinău este cu drept de atac în instanța ierarhic superioară. Totodată, instanța ar putea să accepte completul de acuzatori dacă acesta va fi format printr-o dispoziție semnată de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Următoarea ședință de judecată a fost programată pentru data de 8 aprilie.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

La scurt timp, pe numele fostului ef al Procuraturii Anticorupție a fost pornit un alt dosar penal, pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani, în care se invocă că ar fi adevăratul proprietar al afacerii fratelui său.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarele i-au fost fabricate la comanda președintelui Igor Dodon, care se răzbună pentru că a repus pe rol dosarul finanțării Partidului Socialiștilor.

Julieta Savițchi
10/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii