DOC // Dosarul Oleg Pruteanu: Ministrul Pavel Voicu acuză apărătorii de tergiversarea examinării cauzei

Julieta Savițchi
10/01/2020

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, acuză magistrații și un grup de avocați că ar tergiversa intenționat examinarea dosarului penal în care Oleg Pruteanu, alias Borman, este învinuit de trafic de droguri. Ministrul consideră că este o tactică pentru a-l putea elibera pe Pruteanu sub pretextul expirării termenului de 12 luni de arest preventiv și a solicitat Centrului Național Anticorupție (CNA) să investigheze cazul. Pe de altă parte, avocații vizați susțin că este un abuz și o imixtiune în justiție din partea lui Pavel Voicu.

Într-o scrisoare adresată directorului CNA, Pavel Voicu informează că ședința preliminară a început pe data de 5 iulie 2018, fiind amânată de mai multe ori și a putut fi finalizată abia la 19 octombrie 2019. Potrivit ministrului de Interne, în 2018 au fost programate 32 de ședințe de judecată, iar în 2019, 30 de ședințe, dar majoritatea au fost amânate. Voicu a precizat că motivele amânării ședințelor în dosarul Pruteanu sunt neprezentarea avocaților pe motiv de boală sau pentru că ar fi implicați în alte procese, precum și refuzul inculpaților de a fi escortați în instanță.

Conducerea CNA a refuzat să dea curs demersului lui Voicu pe motiv că cele invocate nu țin de competența instituției și l-a expediat Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii și Uniunii Avocaților.

Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Gheorghe Malic, unul dintre avocații lui Pruteanu, a calificat demersul lui Voicu la CNA drept „abuz și imixtiune în justiție”. „Voicu nu este parte pe dosar și nu este în drept să se implice. Procurorul general ar trebui să se autosesizeze și să pornească dosar penal pentru abuz și imixtiune în justiție. Dosarul împotriva lui Pruteanu a fost fabricat, acesta și presupușii lui complici au fost torturați. Poliția încearcă să se victimizeze pentru a se eschiva de la răspundere”, a precizat apărătorul.

Amintim că Oleg Pruteanu a fost reținut în septembrie 2017. În septembrie 2018, Pruteanu urma să fie eliberat, deoarece legea nu permite deținerea în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. Cu puțin timp înainte de a ieși din pentenciar au venit procurorii și i-au adus învinuiri noi, dar în baza aceleiași infracțiuni. Situația s-a repetat și în septembrie 2019. Procuratura Generală a anunțat că Pruteanu a fost arestat după ce a fost preluat dosarul din Federația Rusă, în care era învinuit de trafic de droguri. Ulterior, instituția a oferit mai multe detalii despre activitatea organizației care ar fi fost condusă de Pruteanu. Astfel, în 2004, Pruteanu a fost condamnat în Portugalia la cinci ani și șase luni de închisoare, iar presupușii săi complici, Ghenadie Flocea, la 18 ani de închisoare, Alexandru Unisciuc și Roman Slutu, la câte 15 ani de închisoare.

Potrivit procurorilor moldoveni, după ispășirea pedepsei, Pruteanu ar fi organizat și condus un grup specializat în traficul de droguri. Stupefiantele, procurate din Spania, ar fi fost transportate, apoi comercializate în Federația Rusă. Procuratura Generală a anunțat anterior că a reținut, arestat și expediat în judecată șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale. Potrivit procurorilor, doi dintre membrii organizației au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova, iar alții peste 50 de membri ar fi fost condamnați în Federația Rusă, Belarus și în unele state din Uniunea Europeană. Alte 21 de persoane au fost date în urmărire generală internațională.

Julieta Savițchi
10/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii