DOC// Ex-procurorul Igor Popa, învinuit de îmbogățire ilicită, se mută la Strășeni

Viorica Mija
19/09/2023
Sursa: CIJM

Plângerea fostului procuror general adjunct, Igor Popa, învinuit de îmbogăţire ilicită, va fi examinată de Judecătoria Strășeni. O decizie de strămutare a cauzei a fost aprobată de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În proces de examinare este și dosarul în care Igor Popa este învinuit de îmbogăţire ilicită și fals în declarații. Procuratura Anticorupţie a pornit urmărirea penală în baza unei investigații a Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) despre locuinţa de lux a acuzatorului, dintr-un bloc select din Chişinău.

Ex-procurorul general adjunct, Igor Popa, s-a plâns instanței pe două ordonanțe emise în privința sa. Este vorba despre ordonanţa procurorului Petru Iarmaliuc din 10 martie 2023, perioadă în care era delegat în Procuratura Anticorupţie, dar şi despre cea semnată de  adjunctul interimar al procurorului şef al Procuraturii Anticorupţie, Octavian Iachimovschi, din 6 aprilie curent. Cererea de strămutare a fost depusă de avocatul lui Popa, Valeriu Bodean, care a activat anterior în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS.

Conform cererii, examinarea plângerii de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, ar putea „constitui un impediment la soluționarea justă și obiectivă a cauzei de către instanța vizată”, deoarece Igor Popa, în virtutea activității anterioare, „a interacționat cu corpul judecătoresc al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana”.  

Completul Curții Supreme de Justiție a considerat plauzibile argumentele reclamantului și a decis strămutarea judecării cauzei de la Judecătoria Chişinău la Judecătoria Străşeni.

„Pentru a exclude existența circumstanțelor care ar pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorilor la examinarea plângerii nominalizate și evitarea procedurii de soluționare a unor eventuale cereri de abținere sau recuzare a judecătorilor acestei instanțe, situație ce ar influența operativitatea examinării plângerii, Completul de judecată conchide că, aceste circumstanțe cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, iar prezenta cerere urmează a fi admisă”, se arată în decizia CSJ.

Urmărirea penală pe numele lui Popa a fost începută în noiembrie 2021 în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi săvârșit fals în declarații manifestată prin neincluderea intenționată a unor date în declarațiile de avere și interese personale pentru perioada 2018-2020 privind imobilele deţinute de concubina acestuia, care reprezentau spaţiul comun locativ.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită, pornit în baza datelor prezentate de jurnaliștii  Anticoruptie.md.

Popa a fost subiectul mai multor investigații ale CIJM. În perioada guvernării comuniste, el a fost învinuit că ar fi fabricat dosare la comandă şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie. Atunci când puterea a fost preluată de PDM și președintele acestuia, oligarhul Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct.

Viorica Mija
19/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii