DOC// Fost procuror anticorupţie, deculpat într-un dosar pentru abuz în serviciu, pornit în baza unui denunţ al ex-consilierului economic al lui Igor Dodon

Julieta Saviţchi
30/11/2022
Roman Statnîi

Judecătoria Chişinău a declarat nulă ordonanţa de punere sub învinuire a fostului procuror anticorupţie Roman Statnîi, acuzat că l-a deposedat de bunuri pe fostul consilier economic al lui Igor Dodon, Evgheni Kheyman, administratoru firmei din Bahamas care a sponsorizat în 2016 campania electorală a fostului preşedinte pro-rus.

Pe lângă declararea nulităţii ordonanţelor de punere sub învinuire şi de scoatere de sub urmărire penală a lui Statnîi, instanţa a obligat Procuratura Generală să înlăture „încălcările drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale petiționarului Statnîi Roman Petru, cu adoptarea unei hotărâri legale, întemeiate și motivate”.

Decizia pronunţată pe 31 octombrie 2022 nu a fost contestată, devenind executorie.

Totodată, Statnîi a solicitat atragerea la răspundere contravenţională a procurorului Ruslan Toma, care nu s-a conformat unei unei altei decizii judecătoreşti prin care a fost obligat ca în termen de două luni să examineze plângerile depuse de Roman Statnîi în dosarul Kheyman.

Amintim că dosarul respectiv a fost intentat în 2020 în baza unui denunţ al soţiei lui Evgheni Kheyman împotriva directorului fabricii de conserve Natur Bravo, Mukhmad Galaev, şi fostului procuror anticorupţie, Roman Statnîi. În plângerea depusă, soţia lui Kheyman, acesta fiind învinuit şi condamnat pentru escrocherie, susținea că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal pe numele soțului la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Susana Kheyman mai susține în plângerea sa că soţul ei ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

Dosarul a ajuns în gestiunea procurorului Vladislav Căruceru.

După retragerea PSRM de la guvernare în urma alegerilor anticipate din iulie 2021, Mukhmad Galaev a depus un denunţ pe numele lui Căruceru că acesta a făcut presiuni asupra fostului său şofer ca să facă declaraţii împotriva sa. „Fostul meu şofer Radu Maftei a fost invitat de Vladislav Căruceru la el în birou. Timp de mai bine de o oră procurorul Căruceru a încercat să-l determine pe fostul meu angajat să facă declaraţii care să confirme declaraţiile lui Kheyman că eu şi Statnîii l-am deposedat de apartamentul din Londra. Maftei trebuia să declare că el i-a transmis lui Kheyman contractul prin care renunţa la apartamentul din Londra. Pentru că fostul meu angajat nu ceda presiunilor lui Căruceru, în biroul procurorului a fost invitat Evgheni Kheyman care a început să facă el însăşi presiuni. Din câte cunosc, Radu Maftei nu a cedat presiunilor. Am făcut acest denunţ pentru ca să demonstrez că dosarul intentat pe numele meu este fabricat şi eu nu port nicio vină”, ne-a declarat Galaev.

Omul de afaceri a precizat că a depus anterior un denunţ pe numele lui Kheyman pentru că a furat întreprinderea în timp ce o administra. Procuratura Andicorupţie a pornit pe numele fostului administrator un dosar penal care a fost gestionat de Roman Statnîi. În 2018, Evgheni Kheyman a fost condamnat de către Curtea de Apel Chişinău la patru ani cu executare, fiind dat în urmărire generală. Proprietarii Natur Bravo, familia fostului deputat rus, Vaha Agaev, a încercat sî-ţi recupereze banii furaţi de Kheyman. După preluarea guvernării de către PSRM şi desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare în instanţa de apel, iar Procuratura Generală a dat curs plângerilor lui Kheyman.

Ulterior, pe numele lui Căruceru a fost pornit un dosar penal pentru că ar fi impus un martor să facă declaraţii false şi că i-a divulgat unui jurnalist date confidenţiale din dosarul penal. Căruceru a fost înlăturat, iar cauza penală a fost transmisă în gestiunea procurorului Ruslan Toma.

Vladislav Căruceru ne-a declarat că nu este de acord cu acuzaţiile care se incriminează. „Există procesul verbal de audiere a martorlui, semnat de acesta. Nu există nicio notificare că nu ar fi de acord sau că au fost făcute presiuni din partea mea sau a altcuiva. Martorul a fost informat că are dreptul la avocat. Putea să ceară şi avocat din oficiu. De ce nu s-a plâns atunci, dar tocmai acum?”, s-a justificat imul legii.

CIJM a publicat la 30 septembrie o investigaţie în care a informat în premieră că persoana care a administrat firma Westerby Limited din Bahamas, în 2016, când a sponsorizat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost Evgheny Kheyman. În perioada decembrie 2016–noiembrie 2017, el a deţinut funcţia de administrator al Întreprinderii cu Capital Străin, Natur Bravo.

În anchetă mai scrie că Evgheny Kheyman a fost urmărit penal pentru delapidarea averii străine în baza unui denunţ depus de succesorul său, Mukhmad Galaev, şi condamnat cu executare. După preluarea guvernării de către socialişti, în noiembrie 2019, şi numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, sentinţa în privinţa lui Kheyman a fost anulată, iar pe numele denunţătorului şi al procurorului Roman Statnîi, care a gestionat dosarul, au fost pornite dosare pentru escrocherie şi abuz în serviciu.

La o săptămână, Evgheny Kheyman a confirmat într-un interviu pentru Jurnal TV implicarea sa în schemele Bahamas prin care Partidul Socialiștilor și ex-președintele Igor Dodon au primit milioane pentru campaniile electorale.

Afaceristul a precizat că prin firma offshore din Bahamas, Agaev a sponsorizat partidul lui Dodon cu 17 milioane de euro. Potrivit lui Kheyman, în contul Westerby Limited au ajuns 17 milioane de euro. Din acești bani, cu aproximativ 10 milioane de euro, Westerby Limited a cumpărat, în 2015, licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV și dreptul la utilizarea mărcii ziarului rusesc „Argumentî i Fakty”. După încheierea tranzacției, Westerby Limited a transmis aceste bunuri companiei Exclusiv Media. Omul de afaceri a mai declarat în interviu că tranzacția a avut loc la Monaco, fiind operată de juristul Dmitri Neliubin.


 

Julieta Saviţchi
30/11/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii