DOC// Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo „rupe” revizuirea

Viorica Mija
06/06/2024

Unul dintre procesele fostului procuror general Alexandr Stoianoglo va fi revizuit. O decizie în acest sens a fost pronunțată miercuri de completul Curții Supreme de Justiție (CSJ), format din magistrații Oxana Parfeni, Diana Stănilă și Ion Malanciuc. Mai exact, este vorba despre litigiul în care Stoianoglo cere anularea deciziei prin care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a încuviinţat pornirea unei anchete de serviciu şi a desemnat un procuror care va efectua investigaţiile, în urma sesizării deputatului PAS, Lilian Carp. Acțiunea de revizuire a fost posibilă în urma constatării de către CEDO a încălcării dreptului de acces la justiție pentru ex-procurorul general.

CSJ a admis  cererea de revizuire depusă de Alexandr Stoianoglo și a casat decizia din 29 decembrie 2021 a Curții Supreme de Justiție. Astfel, cererea de recurs împotriva deciziei Curții de Apel  Chișinău va fi reexaminată. Fostul procuror general contestă actul emis în 2021 de CSP, în baza sesizării deputatului PAS, Lilian Carp.

În motivarea acțiunii în judecată, Stoianoglo menționează că CSP „nu dispune de atribuţii legale să examineze sesizări despre infracţiuni, aşa cum s-a solicitat în adresarea lui Lilian Carp”.

Prin încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Chişinău, a fost declarată inadmisibilă acţiunea depusă de către Alexandr Stoianoglo, din motiv că „reclamantul nu poate revendica încălcarea, prin activitate administrativă, a unui drept în sensul art. 17 din Codul administrativ (f. d. 188-200, vol. I)”.

La 10 noiembrie 2021, Alexandr Stoianoglo a declarat recurs, care a fost respins, iar ulterior a cerut revizuirea deciziei, cu examinarea cauzei de către un alt complet.

Totodată, reclamantul a anexat hotărârea CEDO care a  „a constatat cu certitudine faptul că acestuia i-a fost încălcat dreptul de acces la justiţie, în partea imposibilităţii acestuia de a contesta decizia din 05 octombrie 2021 a Consiliului Superior al Procurorilor, prin care a fost desemnat un procuror ca să investigheze sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp şi care a rezultat în suspendarea sa din funcţia de Procuror General al Republicii Moldova”.

„Completul de judecată consideră necesar de a sublinia faptul că CtEDO nu cere expres redeschiderea procedurilor naţionale, urmare a constatării încălcării de către Curte a unui drept garantat de Convenţie. Totuşi, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a recomandat adoptarea unei legislaţii care ar permite redeschiderea procedurilor naţionale (a se vedea Recomandarea CM R(2000)2 din 19 ianuarie 2000). Recomandarea nominalizată sugerează că redeschiderea ar trebui să aibă loc atunci când CtEDO constată încălcarea de către statul-membru al Convenţiei şi dacă: „(i) partea lezată continuă să sufere consecinţe negative foarte grave din pricina rezultatului deciziei naţionale în cauză, care nu sunt în mod adecvat remediate prin satisfacţia echitabilă şi nu pot fi rectificate decât prin reexaminare sau redeschidere, şi (ii) hotărârea Curţii duce la concluzia că: a) decizia naţională contestată este în esenţă contrară Convenţiei, sau b) violarea constatată este cauzată de erori sau deficienţe procedurale de o asemenea gravitate încât apare un dubiu serios în privinţa rezultatului procedurilor naţionale contestate”, se arată în decizia CSJ.

Pe 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis sesizarea deputatului Lilian Carp în privinţa procurorului general, a încuviinţat pornirea unei anchete de serviciu şi a desemnat un procuror care va efectua investigaţiile. Decizia a fost votată de 7 din cei 11 membri ai CSP.

Astfel, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună de la Procuratura Anticorupţie ca să investigheze acuzaţiile de corupere pasivă şi abuz în serviciu, aduse lui Stoianoglo de către Lilian Carp.

Deputatul l-a învinuit pe şeful Procuraturii Generale că, în anul 2011, pe când era deputat în Parlament ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea pa miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Lilian Carp a declarat la şedinţa CSP că este vorba de o sintagmă inedită formată din trei cuvinte „Sintagma, având efectiv suspensiv, a fost introdusă ca amendament în lectura a doua, în legea 190 din 2007, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sintagma a permis companiilor nerezidente ale căror conturi au fost blocate, prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a precizat deputatul.

În timp ce CSP examina sesizarea lui Lilian Carp, Stoianoglo a intrat în sala de şedinţe şi a cerut recuzarea a cinci membri ai Consiliului.

Viorica Mija
06/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii