DOC// Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, rămas fără acuzator. Procurorul care i-a gestionat dosarul penal refuză să prezinte acuzarea în instanţă

Julieta Saviţchi
24/10/2022
CIJM

Vladislav Căruceru, unul din procurorii care a gestionat dosarul în care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu şi amestec în înfăptuirea justiţiei, refuză să participe la examinarea cazului în instanţă. Acuzatorul a semnat o declaraţie de abţinere, la jumătate de an după ce a fost desemnat să prezinte acuzarea de stat în dosarul de învinuire a lui Morari.

Căruceru şi-a motivat abţinerea că a avut în gestiune dosarul fostului consilier al lui Igor Dodon, Evgheny Kheyman, care ar fi fost deposedat de bunuri de către un procuror anticorupţie, iar Viorel Morari ar fi fost implicat în schemă. Potrivit declaraţiei de abţinere, Căruceru a fost înlăturat de la gestionarea dosarului Kheyman de către fostul procuror general interimar Dumitru Robu, iar lui i-a fost intentat un dosar penal pentru constrângerea de a face declaraţii.

Instanţa de judecată urmează să decidă asupra cererii de abţinere a lui Căruceru.

De altă parte, Viorel Morari consideră că este vorba de o schemă de a tergiversa dosarul, în timp ce el îşi doreşte un deznodământ cât mai repede.

„Consider că este vorba despre o tergiversare intenționată, care este total contraproductivă. Timp de un an, ședințele sunt amânate din varia motive, desi eu ma prezint și sunt gata să ofer toate informațiile de care este nevoie. Nu văd motive pentru abţinerea lui Căruceru. Eu nu am niciun statut în dosarul Kheyman”, a declarat Morari.

Amintim că învinuirea în instanţă pe cazul Morari era reprezentată de acuzatoarele Elena Ceruţa şi Renata Anici. La începutul anului curent, pe numele procurorei Elena Ceruţă a fost pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că, în primăvara anului 2021, i-a retras învinuirile lui Veaceslav Platon în dosarul în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare, făcând posibilă achitarea controversatului afacerist. În locul Elenei Ceruţa a fost numit acuzatorul Vladislav Căruceru.

La o şedinţă de judecată din luna aprilie a anului curent, Vladislav Căruceru a solicitat termen ca să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, Viorel Morari s-a plâns pe Căruceru la Inspecţia Procurorilor pentru că acesta nu a fost să facă cunoştinţă cu dosarul în termenul oferit de instanţă.

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021, după audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Toamna trecută,  Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un alt judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul.

În 2022, trei şedinţe de judecată au fost amânate pe motiv că un magistrat era în concediu medical, iar celelalte, la solicitarea procurorului.

Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.

 

Julieta Saviţchi
24/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii