DOC// Ion Şoltoianu a scăpat din nou de închisoare. Cu ce pedeapsă s-a ales sportivul după ce a ameninţat un bărbat cu pistolul

Julieta Saviţchi
31/10/2022
Ion Şoltoiamu

Kickboxerul Ion Şoltoianu, învinuit de huliganism agravat și purtarea armei de foc, inclusiv muniții, fără autorizație, a scăpat de închisoare, fiidu-i aplicată o amendă contravenţională de 1500 de lei. Şoltoianu, pentru care procurorii au solicitat o pedeapsă de 11 ani cu executare, a fost eliberat din sala de judecată după ce a stat în arest preventiv timp de 5 luni.

Decizia a fost luată de magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău, care a dispus încetarea procesului penal pornit lui Şoltoianu pentru huliganism agravat cu folosirea armei de foc, calificând fapta în contravenţie.

Gheorghe Balan l-a găsit vinovat pe Şoltoianu de purtarea ilegală a armei de foc, condamnându-l la 1 an 3 luni şi 7 zile de închisoare. Magistratul însă a considerat pedeapsa executată, după ce i-a redus din termen 232 de zile pentru că a stat în arest preventiv în condiţii inumane şi degradante.

Judecătorul a dispus ca pistolul pe care îl purta ilegal Ion Şoltoianu să fie restituit proprietarului de jure, Irina Şoltoianu, soţia inculpatului.

Amintim că Ion Şoltoianu a fost eliberat, în august 2019, cu șase ani înainte de termen. Sportivul a fost eliberat din sala de ședințe de către judecătorul Sergiu Papuha și lăsat să plece acasă.  

Instanța i-a redus lui Șoltoianu din termen pentru că ar fi fost deținut o perioadă îndelungată în „condiții inumane și degradante” în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. La solicitarea avocaților, în privința lui Șoltoianu a fost aplicat mecanismul compensator pentru deținerea în condiții inumane și degradante. După ce au fost făcute calculele, instanța a decis eliberarea acestuia din sala de judecată”.

Ion Șoltoianu a fost încătușat la 22 septembrie 2011, la trei zile după l-a împușcat la o terasă din centrul Capitalei pe fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne, Ion Stratulat, acționar la Centrul comercial Elat.

În 2013, sportivul a fost condamnat de instanța de fond la 14 ani de închisoare pentru deținere ilegală de arme, omor și șantaj, iar în 2016 instanța ierarhic superioară i-a redus pedeapsa cu doi ani.

În martie 2022, Ion Şoltoianu, care se afla în perioadă de probă, a fost încătuşat din nou după ce s-a aflat în libertate doi ani şi şase luni.

Sportivul i s-a incriminat că l-a ameninţat cu un pistol pe un bărbat care plimba un câine de rasă. Polițiștii, alertaţi de o tânără, au ajuns chiar în momentul încăerării.

Conflictul ar fi început de Şoltoianu care s-a arătat deranjat de prezența câinelui de rasă și, după un schimb de replici, a scos arma din geantă și a îndreptat-o spre persoana cu câinele.

Decizia pronunţată de magistratul Gheorghe Balan este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.


 

Julieta Saviţchi
31/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii