DOC// Liderul AUR, George Simion, căutat cu lumânarea de justiția moldovenească

Viorica Mija
17/11/2023
Sursa: cotidianul.ro

A depus cererea și a... uitat de ea. Judecătoria Chișinău a scos de pe rol plângerea liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, în care politicianul solicita constatarea încălcării dreptului la examinarea în termen rezonabil a cererilor sale, dar și încasarea prejudiciului. Instanța a constatat însă că reclamantul a manifestat lipsă de interes față de proces. Nici reprezentantul său nu a dat vreun semn că este conectat la cauză, după ce a fost citat legal și nu a reacționat. Conform încheierii judecătorești, Simion este în drept să adreseze instanței o nouă cerere.

George Simion a depus cererea de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției în luna august curent. La ședința din 15 noiembrie, reprezentantul său nu s-a prezentat, chiar dacă a fost citat legal, contra semnătură. Reprezentatului pârâtului - Ministerul Justiției, a solicitat scoaterea de pe rol a acțiunii, indicând că nu solicită examinarea cauzei în fond. Studiind cererea de chemare în judecată și înscrisurile anexate, instanța de judecată a considerat că acesta urmează să fie scoasă de pe rol, „în corespundere cu art.267 lit.g) Cod de procedură civilă instanţa scoate cererea de pe rol în cazul în care reclamantul citat legal nu s-a prezentat în şedinţă de judecată, nu a comunicat instanţei motivele neprezentării sau motivele sunt considerate de instanţă ca fiind neîntemeiate, sau nu a solicitat examinarea cauzei în absenţa sa, iar pârâtul nu solicită soluţionarea cauzei în fond”.

În luna octombrie curent a expirat interdicția de intrare în Republica Moldova impusă liderului AUR. Măsura a fost aplicată în 2018, pe un termen de  ani. George Simion a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în martie 2009, iar în decembrie 2014 i s-a interzis din nou accesul, fiind oprit la vamă. În mai 2015 a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, invocându-se motive de securitate națională. În februarie 2016, măsura a fost anulată de instanță, iar în octombrie 2018 - impusă din nou.  

În anul 2022, Simion a încercat să intre în Republica Moldova, pentru a participa la o reuniune parlamentură. Așa cum nu a fost lăsat să intre, deputatul a învinuit autoritățile moldovenești de „dublu limbaj”.

Viorica Mija
17/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii