DOC // Lupta continuă pentru libertate a lui Makena: Instanța i-a redus termenul de detenție cu aproape șase ani

Julieta Savițchi
30/07/2020
CIJM

Magistrații de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău i-au redus cu 1.927 de zile termenul de detenție al liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, pentru că ar fi fost deținut în condiții inumane și degradante. Totodată, instanța a dispus ca statul să-i acorde o despăgubire de 350 de lei pentru șapte zile petrecute în condiții care nu au putut fi luate în calcul.

Decizia a fost luată de magistratul Veniamin Chihai pe data de 3 iulie, în vaza unei plângeri depuse cu un an în urmă de către avocatul lui Moscalciuc, Oleg Mîța, care a solicitat reducerea termenului pentru clientul său cu 3.083 de zile.

Instanța a constatat că Moscalciuc a fost deținut timp de 1.157 de zile în condiții inumane în Penitenciarul nr.13 și a aplicat formula de reducere cu trei zile pentru fiecare 10 zile de detenție, iar pentru șapte zile rămase a decis recompensarea bănească cu 50 de lei pentru o zi.

Surse din Administrația Națională a Penitenciarelor ne-au comunicat că decizia respectivă a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

În august 2019, Judecătoria Chișinău i-a redus lui Moscalciuc termenul de detenție cu șase ani și șase luni. Curtea de Apel Chișinău a anulat, la 16 decembrie 2019, decizia Judecătoriei Chișinău și a trimis dosarul la rejudecare în instanța de fond.

Vladimir Moscalciuc în celulă

Precizăm că Vladimir Moscalciuc se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari, ulterior pedeapsa fiindu-i redusă la zece ani. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.

În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău și bate pasul pe loc, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale refuză să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.

Dacă decizia Judecătoriei Chișinău privind reducerea termenului de detenție pentru Moscalciuc va rămâne în vigoare, acesta este în drept să ceară eliberarea condiționată înainte de termen pe motiv că a ispășit două treimi din sentință.

Amintim că, și fostul premier, Vlad Filat, condamnat la nouă ani cu executare într-un dosar de corupție, a fost eliberat înainte de termen, la începutul lunii decembrie, după ce a ispășit patru ani și șase săptămâni din pedeapsă. Eliberarea lui Filat înainte de termen a devenit posibilă după ce, vara trecută, Judecătoria Chișinău i-a redus termenul de detenție cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție. 

După reducerea termenului de detenție, șeful Penitenciarului nr.13 a solicitat eliberarea condiționată a lui Filat pe motiv că acesta a ispășit două treimi din pedeapsă, iar instanța de judecată a admis demersul.

Eliberarea fostului premier a provocat reacții dure din partea actualei guvernări și demisia directoarei Autorității Naționale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveică. Totodată, a fost contestată și decizia Judecătoriei Chișinău privind eliberarea condiționată a fostului premier.

Precizăm că, și sportivul Ion Șoltoianu a fost eliberat înainte de termen. El a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că l-a împușcat pe ginerele generalului Nicolae Alexei, dar a fost eliberat, vara trecută. Șoltoianu urma să-și ispășească pedeapsa încă șase ani. 

 

Julieta Savițchi
30/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii