Răsturnare de situație în dosarul interlopului Moscalciuc: Instanța de fond, obligată să se expună din nou

Julieta Savițchi
16/12/2019

Hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, condamnat la 19 ani de pușcărie, nu va putea fi eliberat înainte de termen. Curtea de Apel Chișinău a anulat, luni, decizia Judecătoriei Chișinău care  i-a redus termenul cu șase ani și șase luni din cauza că a fost deținut în condiții inumane și a trimis dosarul la rejudecare în instanța de fond.

Decizia Judecătoriei Chișinău privind reducerea pedepsei pentru Moscalciuc a fost contestată atât de Administrația Națională a Penitenciarelor, cât și de avocații deținutului.

Apărătorii au contestat decizia Judecătoriei Chișinău și au solicitat ca lui Moscalciuc să i se reducă pedeapsa cu 3.083 de zile, circa opt ani și patru luni. Apărătorii au invocat că, în perioada 16 ianuarie 2002–30 iunie 2017, Moscalciuc a fost deținut în Penitenciarul nr. 13 și a beneficiat de un spațiu mai mic decât norma stabilită, patru metri pătrați. El a fost deținut într-un spațiu de 2,2 metri pătrați. Avocații au mai cerut instanței de apel să țină cont și de Hotărârea CEDO din 3 octombrie 2019, prin care s-a constatat că Moscalciuc a stat ilegal, în arest preventiv, mai mult de doi ani.

În cerere se mai arată că Moscalciuc suferă de hepatita C și are gradul doi de dizabilitate, iar „lipsa condițiilor de igienă personală, neglijarea totală a condițiilor sanitare, fumatul pasiv, la care a fost supus condamnatul, din cauza că se fuma nemijlocit în celulă, iluminarea redusă și asistența medicală necalitativă”, i-ar fi afectat grav sănătatea.

Pe de altă parte, reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor a solicitat să fie respins demersul avocaților, iar decizia Judecătoriei Chișinău, anulată ca fiind nejustificată.

Precizăm că, Vladimir Moscalciuc se află în detenție, începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari, ulterior pedeapsa fiindu-i redusă la zece ani. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.

Dacă decizia Judecătoriei Chișinău privind reducerea termenului de detenție pentru Moscalciuc ar fi rămas în vigoare, acesta era în drept să ceară eliberarea condiționată înainte de termen pe motiv că a ispășit două treimi din sentință.

Amintim că, fostul premier, Vlad Filat, condamnat la 9 ani cu executare într-un dosar de corupție, a fost eliberat la începutul lunii curente din detenție, după ce a ispășit 4 ani și 6 săptămâni din pedeapsă. Eliberarea lui Filat înainte de termen a devenit posibilă după ce, vara trecută, Judecătoria Chișinău i-a redus termenul de detenție cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție. 

După reducerea termenului de detenție, șeful Penitenciarului nr.13 a solicitat eliberarea condiționată a lui Filat pe motiv că acesta a ispășit două treimi din pedeapsă, iar instanța de judecată a admis demersul.

Eliberarea fostului premier a provocat reacții dure din partea actualei guvernări și demisia directoarei Autorității Naționale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveică. Totodată, a fost contestată și decizia Judecătoriei Chișinău privind eliberarea condiționată a fostului premier.

Precizăm că, și sportivul Ion Șoltoianu a fost eliberat înainte de termen. El a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că l-a împușcat pe ginerele generalului Nicolae Alexei, dar a fost eliberat, vara trecută. Șoltoianu urma să-și ispășească pedeapsa încă șase ani. 

 

Julieta Savițchi
16/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii