DOC// Pe urmele investigațiilor CIJM. Donațiile de la nuntă și cumetrie ale procurorului Denis Cebotari, sub lupa judecătorilor

Viorica Mija
12/04/2024
Colaj CIJM

Acuzatorul Denis Cebotari, din Procuratura municipiului Chișinău, a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința sa, iar instanța i-a respins cererea. O decizie în acest sens a fost formulată la începutul lunii curente. Un an în urmă, inspectorii de integritate au depistat o neconcordanță între venituri și cheltuieli de aproape 600 de mii de lei, pe parcursul anilor 2012-2021. Verificările au fost inițiate în urma publicării, pe portalul anticoruptie.md  a investigației „Săracii” procurori cu apartamente, case și zeci de mii de euro donați de părinți și rude, în care a fost deconspirat faptul că fiecare al patrulea procuror din Republica Moldova a beneficiat de donaţii de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate. Reporterii au constatat că nu mai puţin de 170 de acuzatori de stat dintre cei aproape 700 au indicat în actele de avere prezentate la Autoritatea Națională de Integritate că au primit cadouri generoase – case de locuit, apartamente, terenuri sau zeci de mii de euro. Printre aceștia, și acuzatorul Denis Cebotari.

În investigația CIJM s-a făcut referință la un imobil de peste 124 de metri pătrați, care i-a fost donat acuzatorului. În urma verificărilor, inspectorul de integritate a constatat o diferență între venituri și cheltuieli de 577.657 de lei, pe parcursul anilor 2012-2021.

În explicațiile oferite ANI, acuzatorul s-a arătat nemulțumit de maniera în care au fost făcute calculele, pe care le consideră incorecte. Omul legii a explicat că 800.000 de lei i-a primit de la părinți ca să-şi procure apartamentul, 30.000 de euro i-au fost oferit drept cadouri bănești la nuntă, iar altele 7000 de euro - la cumetria copilului.

Acuzatorul și-a încheiat explicațiile, exprimându-și regretul pentru activitatea ANI.

„Este de râs, dar mai ales de plâns, cât de incompetent activează așa o instituție cum este ANI”, a menționat Cebotari.

Viorica Mija
12/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii