DOC// Primarul de la Bălţi, Nicolae Grigorişin, riscă dosar penal. Ce i se incriminează

Julieta Saviţchi
30/11/2022
Primăria Bălţi

Nicolae Grigorişin, ajuns primar de Bălţi după înlăturarea vicepreşedintei Partidului Şor din cursa electorală, riscă să fie cercetat penal pentru fals în declaraţiile de avere. Edilului i se incriminează că nu a raportat o afacere din Ucraina, un telefon Vertu şi trei automobile.

Un inspector de integritate a emis la 28 noiembrie un act de constatare privind încălcărea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către Nicolae Grigorişin.

Îm documentu semnat de inspectorul Rodion Rusnac se constată că primarul de Bălţi nu a declarat companiea din Ucraina „Nikdal”, telefonul de model Vertu, cu un preț de 19 mii de euro, precum şi autoturismele deținute în folosință de model Mercedes, Skoda Octavia și Toyota Land Cruiser, înregistrate pe numele socrului care în ultimii 5 ani a avut venituri totale de 177 858 lei.

 

Actul emis de inspectorul de integritate este cu drept de contestare în instanţa de judecată în termen de 15 zile. Totuli, ANI a decis să transmită documentul pentru verificări în Procuratura Anticorupţie.Primarul interimar al municipiului Bălţi,

Nicolae Grigorişin, a ajuns edil al localităţii cu votul a puţin peste 7 la sută a celor cu drept de vot, în decembrie 2021. În turul doi repetat al alegerilor locale din municipiul Bălţi s-au prezentat la urne 10 209 persoane, ce constituie 9,98 la sută din cei aproape 100 de  mii de alegători din Bălţi.

Contracandidatul lui Grigorişin, Alexandr Nesterovschi, înaintat de BECS, a luat 1248 din sufragii.

Nicolae Grigorişin a fost viceprimar și a exercitat funcția de primar interimar după demisia lui Renato Usatîi în urma alegerilor parlamentare anticipate din vara trecută. Grigorișin a promis că va duce la bun sfârşit reformele începute de administrația fostului primar, Renato Usatîi, şi va lupta cu "mafia din Chișinău".

Grigorişin a candidat independent după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că formaţiunea pe care o conduce nu va înainta un candidat pentru Primăria Bălţi.

Precizăm că pe data de 21 noiembrie au avut loc alegerile primarului de Bălți. Cele mai multe voturi a acumulat Marina Tauber, 47,93 la sută. Tauber urma să se confrunte în turul doi cu Nicolai Grigorişin, candidatul independent pentru care au votat 20,93 la sută din bălţenii care s-au prezentat la urne.

Pe 2 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării candidatei Partidului Șor, Marina Tauber, în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi. Candidata Partidului ŞOR a fost acuzată de admiterea mai multor ilegalități privind cheltuielile formațiunii în campania electorală.

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut pe 6 decembrie decizia instanţei de fond şi a Curţii de Apel Bălţi privind excluderea candidatei Partidului Şor, Marina Tauber, din cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi.

Julieta Saviţchi
30/11/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii