DOC// Salariile „de victimă” ale ex-judecătorului Ion Cazacu

Viorica Mija
07/06/2023

Ex-judecătorul Ion Cazacu își va ridica toate salariile ratate în perioada în care a fost cercetat penal pentru luare de mită. Este decizia anunțată marți, 6 iunie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Suma exactă pe care urmează s-o încaseze fostul magistrat nu este trecută în hotărâre, dar având în vedere faptul că a fost suspendat din funcție în 2014 și restabilit în anul 2019, după ce a fost achitat irevocabil de Curtea Supremă de Justiție, lui Ion Cazacu îi vor fi achitate salariile pentru aproximativ cinci ani. Asta, în situația în care hotărârea va fi menținută de instanțele ierarhic superioare.

Judecătorul a fost suspendat din funcție în 2014, după ce ar fi primit 10.000 de lei de la un inculpat.

Cazacu a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe 16 aprilie 2014, chiar în sediul Judecătoriei Glodeni, instanţă pe care acesta o conducea atunci. Reţinerea a avut loc imediat după ce ar fi primit 10.000 de lei din partea lui Petru Tincu, un inculpat dintr-un dosar pe care Cazacu îl avea în gestiune. Mita fusese transmisă prin intermediul unui procuror din Glodeni, Liviu Velişco.

În septembrie 2018, magistraţii Iurie Melinteanu, Ghenadie Lîsîi şi Ion Bulhac, de la Curtea de Apel Chişinău, au decis că Ion Cazacu şi Petru Tincu nu se fac vinovați de fapta încriminată.

Ulterior, și anume pe data de 18 iunie 2019, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia Curții de Apel Chișinău. Pe 2 iulie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)l-a repus pe Cazacu în funcția de magistrat la sediul Glodeni al Judecătoriei Drochia.

În martie 2022, judecătorul a depus cerere de demisie, care a fost acceptată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Viorica Mija
07/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii