DOC // Un fost procuror anticorupție, reținut. Ce i se incriminează

Julieta Savițchi
18/05/2020

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi, a fost reținut luni de către colegii săi din Procuratura Generală. Fostul acuzator de stat pledează nevinovat. Dosarul este instrumentat de procurorul Vladislav Căruceru, care gestionează dosarul intentat pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz de serviciu și fals în acte publice.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Roman Statnîi are statut de bănuit într-un dosar penal intentat pentru acțiuni de corupție. Acesta ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve NaturBravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, acesta fiind învinuit și condamnat pentru escrocherie.

Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Kheyman mai susține în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

„Statnîi m-a amenințat că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare unde voi fi omorât”, a precizat autorul plângerii. Acesta a mai adăugat că după ce a transcris bunurile pe numele diferitor persoane, la 10 august i-a fost aplicată o amendă de 5.000 de euro, iar la 20 august 2018, a revenit în Federația Rusă. Ulterior, procurorul Statnîi a contestat decizia Curții de Apel Chișinău, iar Muhamed Galaev, care i-a preluat funcția, ar fi cerut încă 85 de mii de euro, bani pe care a refuzat să-i dea. În consecință, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la trei ani cu executare.

În discuția pe care a avut-o anterior la telefon cu procurorul Statnîi, acesta a recunoscut că a gestionat dosarul în cazul Heiman, dar a respins acuzațiile de șantaj și estorcare a bunurilor.

Procurorl Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Viorel Morari a opinat că reținerea lui Statnîi ar fi o răfuială din partea unor factori de decizie din Procuratura Generală. „Nu a fost nicio comandă. A fost intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Legea permite restituirea benevolă a bunurilor de către inculpat, aceasta fiind o circumstanță atenuantă la stabilirea pedepsei. Kheyman a fost condamnat de prima instanță, iar Curtea de Apel i-a înăsprit pedeapsa”, a declarat Morari.

Julieta Savițchi
18/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii