DOC//„Îmbogățirea ilicită” a fostului procuror general Stoianoglo, judecată în prealabil

Viorica Mija
15/03/2024
Sursa: CIJM

Cererea fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, în care solicită anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin care procurorul Victor Furtună a fost desemnat să investigheze pretinsa sa faptă de îmbogățire ilicită, va fi examinată de instanța supremă. Asta, după ce a fost anulată soluția Curții de Apel Chișinău, care a respins acțiunea avocatului Iurie Mărgineanu. Deși Stoianoglo a fost pus sub învinuire în aprilie 2023, dosarul nu a ajuns deocamdată în instanța de judecată.

Ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Procurorilor din 22 iulie 2022 a inclus sesizarea procurorului Victor Furtună despre pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului general, la acea vreme suspendat, Alexandr Stoianoglo.

În cadrul ședinței, acuzatorul a primit undă verde „să investigheze fapte de comitere a infracțiunilor de îmbogățire ilicită și spălarea banilor pretinse a fi comise în perioada anilor 2014-2015”.

„Conform prevederilor legale, procurorul desemnat de CSP, Victor Furtuna, a înaintat o sesizare despre săvârșirea unor infracțiuni adresată CSP, care urmează să se expună conform competenței prevăzute la art. 262 alin.(5) din Codul de procedură penală, potrivit căruia examinarea sesizărilor despre infracțiunile comise de către Procurorul General se face de către un procuror desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Învinuirea se bazează pe discrepanțele între venituri și cheltuieli ale familiei Stoianoglo în perioada 2010-2022. Mai exact, este vorba despre un apartament, procurat pe numele fiicei lui Stoianoglo în 2015, precum şi alte bunuri a căror valoare depăşea, la acea perioadă, câştigurile declarate ale familiei. 

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada achiziționării bunului, Cristina Stoianoglo era studentă şi avea 19 ani, astfel nu ar fi avut mijloace proprii ca să-şi procure locuinţa care ar valora pe piața imobiliară peste un milion de lei. Totodată, acuzatorii declară că, în anul în care a fost procurat apartamentul, Alexandr Stoianoglo era deputat în Parlament, iar veniturile declarate ar fi fost insuficiente pentru o astfel de achiziție.

Alexandr Stoianoglo a scris pe rețelele de socializare că a devenit procuror general în noiembrie 2019, iar apartamentul fiice sale a fost procurat în anul 2015. În acea perioadă nu deținea o funcție publică.

Procesul în care fiica fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, cere revizuirea deciziei instanței de fond în litigiul  cu Procuratura Anticorupție, va fi reluat săptămâna viitoare. Cristina Stoianoglo cere ridicarea sechestrului de pe apartamentul cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, măsură aplicată în dosarul penal inițiat pe tatălui său.

Viorica Mija
15/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii