DOC//În fața confiscării: ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, cu expertiză financiar-contabilă împotriva ANI

Viorica Mija
04/03/2024

Curtea de Apel Chișinău va relua, în aprilie curent, examinarea cererii fostului președinte democrat al Parlamentului și finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Acțiunea a fost pusă pe stop, după ce apărătorul lui Candu a solicitat o pauză pentru efectuarea unei expertize financiar-contabile. Acțiunea în instanță a fost inițiată în 2022, după ce ANI a anunțat în cazul ex-speakerului o  „avere nejustificată” în valoare de 4,3 milioane de lei, constatare cu care acesta nu este de acord.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat o anchetă și a efectuat percheziții la domiciliul, dar și în alte locații atribuite lui Andrian Candu, după ce ANI a informat despre depistarea unei averi nejustificate de 4,3 milioane de lei.

Conform oamenilor legii, în perioada ianuarie 2015 – iulie 2016, Candu ar fi obținut o cotă parte dintr-un SRL local, precum și că și-ar fi suplinit bugetul familiei cu mijloace financiare nejustificate, în valoare de aproape 800.000 de lei.

„De asemenea, în perioada august 2016 – martie 2020, demnitarul și-ar fi majorat averea cu mijloace financiare și bunuri imobile, utilizând în acest sens bani din surse nejustificate, în sumă de aproximativ 4,5 milioane de lei. Pentru fortificarea probatoriului, ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul familiei fostului deputat și în alte trei imobile deținute în proprietate de către acesta. Ex-președintele Parlamentului a fost recunoscut în calitate de bănuit și audiat la CNA”, se arăta în comunicatul CNA.

Fostul şef al Legislativului a declarat că pledează nevinovat şi i-a îndemnat pe jurnalişti să-i studieze declaraţiile de avere.

La rândul său, avocatul fostului speaker a menționat că acţiunile organului de urmărire penală sunt „corecte şi benefice”.

„Toată bănuiala se bazează pe actul de constatare al ANI. Dar toate acţiunile organului de urmărire penală cred că sunt corecte. Cel puţin, noi cu domnul Candu considerăm că sunt benefice pentru că organul de urmărire penală doar în cadrul unei cauze penale poate să cerceteze multilateral toate circumstanţele, să verifice toate probele, să stabilească adevărul”, a explicat apărătorul.

Pe 1 martie 2022, inspectorii de integritate au emis act pe numele lui Andrian Candu după ce au constatat discrepanţe dintre venituri şi cheluieli de 4.355.764 de lei.

Viorica Mija
04/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii