DOCUMENTAT DE CIJM//Consilierii municipali, chemați pe rând în judecată și la CNA

Tatiana Gherța
24/03/2023
chisinau.md

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că a constatat excesul de putere pe care l-ar fi manifestat 33 de consilieri din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) în momentul în care au adoptat în decembrie trecut 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

CNA s-a autosesizat și a pornit un proces contravențional imediat după sesizarea depusă la CNA de consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar recent constatările încălcărilor au fost transmise în instanță.

 „În urma investigațiilor întreprinse de CNA a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de 33 de consilieri municipali. Proceselenverbale de constatare a contravenției au fost expediate pentru a fi examinate conform competenței Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani)”, a precizat Starinschi.

În timp ce inițiatorii sesizării, consilierii fracțiunii PAS, spun că este un început bun, cei acuzați de exces de putere califică dosarul drept unul politic.  

„Datoria consilierilor este să aprobe un proiect în condițiile în care este respectată legea, sunt respectate toate normativele, dar nu să vii și să dezbați ceea ce a spus ministerul. Respectiv, noi am făcut un denunț cu privire la faptul că noi presupunem că este o componentă corupțională, pentru că erau foarte multe discuții pe coridoare. Am sesizat CNA să vadă dacă se adeveresc presupunerile și să vedem dacă au fost înțelegeri pe la mijloc.”, a declarat pentru Anticoruptie.md consiliera PAS din CMC, Zinaida Popa. 

Președintele fracțiunii Partidului Socialist (PSRM) din CMC, Alexandr Odințov, a declarat că ar fi vorba despre un proces politic și că investigațiile au loc cu mari abateri, iar în spate ar sta un comanditar. Despre cine exact este vorba consilierul a evitat să răspundă.  

„Am fost invitați la CNA. Cazul este investigat cu încălcări grave, la indicația conducerii. Nu sunt audiați cei care au pregătit, semnat și prezentat proiectul de decizie. Nu a este cercetat pentru exces de putere ministrul care a semnat ordinul. Dar, cel mai important este faptul că nu poate fi întocmit un protocol în timp ce dosarul este examinat în instanță, acolo unde și se va decide dacă deciziile sunt legale sau nu. Acesta este un dosar politic! Personal m-am prezentat o singură dată, ulterior avocatul a înregistrat solicitările noastre pentru audierea și acelor persoane care au pregătit și au semnat proiectul, dar au fost respinse”, a spus Odințov.

Odințov a mai declarat că va solicita juriștilor să pregătească un răspuns pentru Centrul de Investigați Jurnalistice (CIJM), dar până la ora publicării articolului nu am primit informațiile promise.

Unele ședințe de judecată au fost deja planificate. Despre aceasta am aflat de la consilierul municipal al fracțiunii  Platforma DA din CMC, Ruslan Verbițchi. Ședința la care a fost citat va avea loc pe 11 aprilie la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Verbițchi, care este și el unul dintre cei care a votat pentru cele 6 PUZ, ne-a spus că, consilierii și-au exercitat atribuțiile de serviciu în limitele legii.  Potrivit lui, în spatele intențiilor de sancționare a consilierilor se ascund interese electorale.

„Scopul întocmirii acelor procese-verbale cu privire la contravenție și expedierea acestora în instanța de judecată pentru examinare pe numele consilierilor locali care și-au exercitat atribuțiile stipulate de lege este cel de a înlătura potențialii concurenți electorali la alegerile locale din 2023.”, a precizat consilierul.

Cele șase PUZ-uri contravin legii cu privire la urbanism, întrucât nu este avizul general al ministerului de resort. Acesta a fost și motivul de bază pentru care Cancelaria de Stat a înaintat acțiunea în instanța de judecată.

„Solicitarea în instanța de judecată este anularea deciziilor cu privire la aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru anumite teritorii din municipiul Chișinău pe motiv că nu a fost eliberat avizul general al ministerului de resort, așa cum cer prevederile legale. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a eliberat nici un aviz general în privința nici unui PUZ aprobat de CMC. Pentru unele avizele erau negative, pentru că nu corespundeau prevederilor și normelor în domeniul urbanismului.”, a declarat pentru Anticoruptie.md șeful Oficiului Teritorial Chișinău a Cancelariei de Stat, Ion Ciumac.

PUZ-urile adoptate în decembrie 2022 nu mai sunt actuale și nu mai corespund necesităților din prezent, a mai  precizat Ciumac. Respectiv, odată ce vor fi anulate de instanța de judecată, aceste planuri trebuie actualizate.

În cazul în care aleșii municipali vor fi găsiți vinovați ei sunt pasibili să fie sancționați cu amenzi. Consiliera PAS, Zinaida Popa, spune că o responsabilizare mai fermă ar fi în cazul în care ar fi pornite dosare penale în asemenea cazuri.

„Din câte înțeleg, probatoriul este greu de demonstrat, mai ales că nu este nici un denunț de la persoane implicate direct, dar iată s-a reușit la nivel contravențional pentru depășirea atribuțiilor. Tare sper să fie modificat și Codul Penal, care ar permite să inițieze pe astfel de acțiuni și dosare penale. La momentul actual nu poți demonstra pagubele în prezent, dar iată peste 10 ani aceste lucruri ar putea ieși la suprafață, iată de ce trebuie să anticipăm aceste lucruri și da, cred că astfel de acțiuni responsabilizează consilierii și aleșii locali să voteze cu mai mare precauție.”, a menționat Popa.

Amintim că, în cadrul ședinței CMC din 20-21 decembrie 2022, câțiva consilierii municipali din PSRM, Platforma DA, câte unul din partidul Șor, Partidul Unității Naționale, Partidul Comuniștilor, dar și consilieri neafiliați au votat 6 proiecte de decizie cu privire la aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale, după cum urmează:

  • Teritoriul adiacent str. Bucovinei, mun.Chişinău.
  • Perimetrul străzilor Timiș – Nucarilor – Bujorilor.
  • str. Ginta Latină Nr. 16.
  • str. Ghidighici Nr. 5.
  • str. N. Testemițanu Nr. 31.
  • Perimetrul străzilor Meşterul Manole – Maria Drăgan – Otovasca – str-la Uzinelor. 
Tatiana Gherța
24/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii