Dosar penal, de 10 ani în prima instanţă. Când îşi vor afla sentinţa avocatul şi poliţistul, învinuiţi de corupere într-un dosar pentru trafic de droguri

Anticoruptie.md
06/02/2023
Foto simbol

Dosarul penal, în care un avocat şi un poliţist, învinuiţi de infracţiuni de corupţie se află de zece ani pe banca acuzaţilor, a ajuns la etapa susţinerilor verbale. Dacă şedinţele de judecată nu vor fi amânate în continuare, cei doi inculpaţi, apărătorul Isai Chibac şi poliţistul Iurie Fiodorov, au şanse să-şi afle sentinţa în acest an.

După susţinerile verbale, urmează ultimul cuvânt al inculpaţilor, apoi instanţa se va retrage la deliberare.

Prima şedinţă de judecată a avut loc la finele anului 2012, iar de atunci au fost programate peste o sută de şedinţe de judecată, în mediu câte una pe lună, dintre care mai bine de jumătate au fost amânate. Motivele amânării au fost diferite – lipsa avocaţilor, procurorului sau inculpaţilor, dar şi a judecătorului.

Ultima şedinţă, singura din acest an, urma să aibă loc la 23 ianuarie, dar a fost amânată din motive necunoscute.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Mihail Gafton, avocatul lui Isai Chibac, a declarat că partea apărării nu poartă nicio vină de tergiversarea examinării dosarului, la fel, nici procurororii. În opinia apărătorului, tergiversarea examinării dosarului ar fi din cauza că Sergiu Papuha a fost împuternicit ca judecător de instrucţie. „Judecătorii de instrucţie, în special cei de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chişinău, au foarte multe dosare. Ei examinează demersurile privind arestările, aprobarea măsurilor speciale de investigaţie din tot Chişinăul, plângerile condamnaţilor din câteva penitenciare. Până nu demult, în sarcina judecătorilor de instrucţie s-au aflat şi dosarele contravenţionale. Nu este nimeni vinovat. Aşa s-a întâmplat. Sper ca în acest an să se ia o decizie”, ne-a declarat Mihail Gafton.

Procurorii le incriminează lui Isai Chibac şi Iurie Fiodorov 3 capete de acuzare - corupere pasivă, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. În martie 2012, în urma unei bătăi între mai mulți tineri, Vlad M., pe atunci în vârstă de 24 de ani, a fost reţinut şi dus la sectorul de Poliţie nr.2 din sectorul Râşcani al Capitalei.

Potrivit rechizitoriului Procuraturii Anticorupţie, Iurie Fiodorov, șeful acelui sector de Poliție, în presupusă complicitate cu Isai Chibac, avocatul victimei, ar fi extorcat de la părinţii lui Vlad 40.000 de euro pentru ca să nu-i întocmească tânărului dosar penal pentru cauzarea leziunilor corporale. În timpul flagrantului organizat de către procurorii şi ofiţerii Anticorupţie, M.V., însoțit de avocatul Roman Zadoinov, a transmis tatălui presupusei victime, Alexei V.,  8.000 de euro și 600 de euro poliţistului Fiodorov. În acest caz, Zadoinov a colaborat cu CNA și a acceptat să fie echipat cu tehnică specială de înregistrare. Și Isai Chibac a asistat la tranzacție, doar că, potrivit materialelor din dosar, a intermediat-o.

După transmiterea banilor, Chibac, Fiodorov şi Alexei V. au fost reţinuţi. Procurorii au intentat pe acest caz un dosar penal în care Iurie Fiodorov şi Isai Chibac sunt acuzaţi de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Tatăl pretinsei victime a fost scos de sub urmărirea penală. Ordonanţa putea fi contestată la judecătorul de instrucţie, apoi la Curtea de Apel, aşa cum prevede legislaţia, M.V. nu a făcut însă acest lucru pentru că la scurt timp a suportat un atac de cord şi a fost internat în spital timp de o lună.

Între timp, Iurie Fiodorov și Isai Chibac au revenit la locurile lor de muncă. Oamenii legii au făcut trimitere la prezumţia nevinovăţiei – în lipsa unei sentinţe definitive de condamnare, cei doi nu pot fi suspendaţi din serviciu.

Avocatul Roman Zadoinov, devenit cunoscut pentru cazurile de tortură şi corupţie de care s-a ocupat, a fost acuzat de o parte din colegii de breaslă că a colaborat cu Centrul Național Anticorupție la elucidarea cazului pentru că ar fi încălcat normele deontologice ale avocaturii.

 

Anticoruptie.md
06/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii