Dosar penal pentru coruperea deputaților. Cât costă un deputat socialist

Julieta Savițchi
25/05/2020

Procuratura Generală a pornit o cauză penală privind tentaiva de corupere a deputaților. Dosarul a fost pornit în baza unui denunț făcut săptămâna trecută la CNA de către un deputat PSRM precum că i s-a propus bani pentru a părăsi PSRM și a adera la grupul PRO Moldova.

Președintele Igor Dodon a declarat presei că mai multor deputați socialiști li s-a propus sume cuprinse între 400-500 de mii de euro ca să părăsească PSRM și să adere la Partidul Șor sau la grupul foștilor deputați democrați Pro Moldova. „Au fost astfel de încercări de a discuta cu deputații socialiști, cu oferte de 400- 500 de mii de euro. Nu a fost concret de la cine. Au spus că prin intermediari, cunoscuți, rude. Le-au spus că trebuie să treceți la Pro Moldova sau Partidul Șor și o să primiți așa recompense”, a precizat Dodon.

Și liderul PDM, Pavel Filip, susține că asupra democraților se fac presiuni pentru a părăsi majoritatea palamentară. Într-o discuție avută săptămâna trecută cu ambsadorul SUA la Chișinău Dereck J. Hogan, fruntașul democrat s-a plâns că foștii săi colegi de partid încearcă s destabilezeze situația din țară prin coruperea deputaților din majoritatea parlamentară.

Amintim că după formarea coaliției parlamentare PSRM-PDM, în februarie 2020, un grup din 6 deputați conduși de fostul speaker Andrian Candu a părăsit Partidul Democrat și a format grupul Pro Moldova. Ulterior, mai mulți deputați din PDM au părăsit formațiunea și au aderat la ProMoldova sa la Partidul Șor. La ora actuală, PSRM are 37 de deputați, PDM a rămas cu 15 deputați, iar Pro Moldova numără 12 deputați. Astfel, majoritatea parlamentară numără 52 de deputați și ar putea fi ruptă dacă încă doi deputați ar părăsi formațiunile din coaliție.

Julieta Savițchi
25/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii