Dosarele ex-premierului Vlad Filat: Ce s-a întâmplat cu fosta prietenă a politicianului, Olga Roman, învinuită de spălare de bani

Julieta Saviţchi
21/02/2022
Reţele de socializare

Jurnalista Olga Roman, surprinsă în ipostaze fierbinţi cu Vlad Filat, a scăpat de dosarul penal în care era învinuită că l-a ajutat pe fostul premier să spele banii obţinuţi ilegal, iar CNA a fost obligat să-i achite pentru automobilul de model Porsche Cayenne şi să-i restituie banii ridicaţi în urma percheziţiilor din 2015. Tânăra a fost ajutată de avocatul Ion Vâzdoagă, unul din cei patru apărători ai lui Filat.

Ordonanţa privind scoaterea Olgăi Roman de sub urmărire penală a fost luată la 1 martie 2021, la un an şi 3 luni după ce a fost extrădată din Dubai, unde s-a ascuns după ce a părăsit Republica Moldova, la finele anului 2015.

Ordonanţa a fost semnatată de un procuror anticorupţie  şi nu a fost contestată de procurorul ierarhic superior.  Acuzatorul şi-a argumentat decizia prin faptul că mai mulţi martori au declarat că au ajutat-o pe Olga Roman să-şi procure automobilul care se presupunea că a fost cumpărat din banii lui Filat. Astfel, cumnatul Olgăi a declarat procurorilor că i-a împrumutat 15.000 de euro pentru o perioadă nedeterminată. Părinţii Olgăi au susţinut în faţa procurorilor că au lucrat timp de 17 ani la Moscova în construcţii, au câştigat câte 2000 de euro pe lună, iar toţi banii îi trimiteau fiicei.

Procurorul a admis şi explicaţiile învinuitei care a spus că a reuşit să facă economii, câştigând din jurnalism şi modeling.

„Chiar și dacă ar fi admisă ipoteza că mijloacele financiare utilizte de Roman Olga pentru procurarea autoturismului d reprezintă o parte din banii care Vladimir Filat i-a primit ca remunerație ilicită în rezultatul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 324 alin.(3) lit. a), b) și art. 326 alin. (3) lit.a) din Codul Penal, în cadrul urmăririi penale nu a fost posibil de administrat probe pertinente, concludente și utile din care ar rezulta cu certitudine că Roman Olga cunoștea provenența acelor bani pe care i-ar fi primit de la Vladimir Filat, însă, pentru ca acțiunile persoanei să poată fi încadrate conform art. 243 din Codul penal, este obligatoriu să se ateste că, la momentul săvîrşirii infracţiunii, făptuitorul ştia ori trebuia să ştie că bunurile sau drepturile aferente, pe care le converteşte, transferă, achiziţionează etc., constituie venituri ilicite. Astfel, analizînd în ansamblu toate circumstanţele şi materialele cauzei penale, constat că fiind efectuate toate acţiunile de urmărire penală posibile, a fost constatat că acțiunile lui Roman Olga nu întrunesc elementele infracțiunii”, a argumentat procurorul decizia luată.

Procurorul a mai dispus ca Olgăi Roman să-i fie restituită suma de 653.903 lei obţinuţi de autorităţi în urma vinderii automobilului Porsche Cayenne, în iunie 2019, bani îm sumă de 8500 de euro, patru carduri bancare, un telefon Iphone 6SPlus şi un bilet de avion pentru data de 29 octombrie 2015, descoperite de procurori în urma percheziţiei efectuate în apartamentul tinerei de pe strada Petru Rareş din Chişinău.

Olga Roman a ajuns în atenția opiniei publice la scurt timp după arestarea lui Vlad Filat, în octombrie 2015, după ce pe rețelele de socializare a apărut un video cu ea și fostul premier în ipostaze intime. Tânăra a fost audiată de către procurorii Anticorupție, aceasta fiind obligată să nu părăsească țara.

În noiembrie 2015, ea a părăsit teritoriul Republicii Moldova, fiind dată ulterior în urmărire generală.  Înainte de a pleca, tânăra a reuşit să înregistreze apartamentul cu suprafaţa de 86 de metri pătraţi din Chişinău, pe care l-a procurat în 2013, când avea 24 de ani, pe numele unei rude stabilită cu traiul în Canada. În martie 2018, apartamentul a fost înregistrat pe numele Svetlanei Roman, mama Olgăi.

Olga Roman a fost reţinută în Dubai în noiembrie 2019 şi extrădată autorităţilor de la Chişinău, unde a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. După expirarea termenului, procurorii nu au mai solicitat prelungirea mandatului.

 

Julieta Saviţchi
21/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii