Dosarul AIR Moldova: Sechestru de peste 300 milioane de lei pe capitalul companiei

Julieta Savițchi
23/09/2019
Captură video

Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI) a CNA şi Procuratura Anticorupţie (PA) au aplicat sechestru, în valoare de 301,6 milioane de lei, pe capitalul Întreprinderii de Stat AIR Moldova. Oamenii legii susțin că este vorba despre o măsură asiguratorie într-un dosar penal legat de privatizarea companiei aeriene.

Potrivit unui comunicat de presă al PA, sechestrul a fost aplicat „în scopul evitării riscurilor de înstrăinare a patrimoniului companiei”. În același  comunicat se mai arată că dosarul penal în cazul privatizării Întreprinderii de Stat AIR Moldova a fost pornit pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Totodată, oamenii legii au identificat un șir de tranzacții fictive care au condus la privatizarea companiei aeriene.

Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, din 12 septembrie 2019, că autoritățile statului au decis anularea contractului de privatizare a Companiei Air Moldova. Dodon a promis atunci că au demarat  toate acțiunile legale pentru întoarcerea companiei Air Moldova în proprietatea statului.

Air Moldova, cea mai mare întreprindere de stat din țară, după volumul vânzărilor, a fost privatizată toamna trecută, de Compania Civil Aviation Group SRL, cu 50 de milioane de lei. Agentul economic și-a asumat și datoriile companiei Air Moldova, de peste 1,2 miliarde de lei. Compania Civil Aviation Group SRL a fost deschisă, la 23 august 2018, de un grup de investitori. 49% aparțin firmei române de aviație privată Blue Air. Compania Blue Air are doi asociați – Andrei Ianovici și Serghei Melnik, cetățeni ai Republicii Moldova – care dețin câte 25.5% din acțiuni. La 30 august, cei doi și compania Air Global Group Lip au mai deschis o companie – Air Jet Company.

Ulterior privatizării Air Moldova, experții Centrului Analitic Independent „Expert Grup” au subliniat că compania aeriană ar fi fost gestionată ineficient în mod intenționat, cu scopul de a o aduce în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus. 

Julieta Savițchi
23/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii