Dosarul celor cinci judecătoare: magistrata care a lipsit până acum s-a prezentat la ședință. Ce declară ea

Julieta Savițchi
08/05/2019

Magistrata de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc, învinuită în dosarul de corupție a „celor cinci magistrate”, s-a prezentat miercuri, 8 mai, pentru prima dată în fața instanței, după ce a lipsit din motive de sănătate. Ea a declarat că nu este vinovată.  

Moscalciuc a fost singura inculpată care a făcut declarații pentru presă. „Vina nu o recunosc. Comentariu nu fac, dat fiind faptul că instanța de judecată urmează să examineze toate materialele cauzei, toate probele prezentate de către acuzare, de către apărare și să se pronunțe printr-o sentință motivată, argumentată, în conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat  Moscalciuc, care, la fel ca cele patru colege ale sale, este suspendată din funcție până se va expune devinitiv instanța.

Celelalte patru magistrate pledează nevinovate. Ludmila Ouș a spus că nu a luat mită și are încredere în justiție. „Nu am comis nicio infracțiune de corupere, sunt sigură că instanța va examina obiectiv dosarul”, a declarat Ouș. De asemenea, Liubov Brânză ne-a declarat că este învinuită nejustificat.  Svetlana Tizu s-a limitat să comunice că nu a primit bani de la Ludmila Ouș.Victoria Hadârcă a refuzat de fiecare dată să facă declarații pentru presă, însă la fel, nu și-a recunoscut vina.

În dosarul respectiv sunt învinuiți de corupție pasivă cinci judecătoare, un procuror, un asistent judiciar, un avocat și doi intermediary. Procurorul pe caz, Elena Cazacov, a solicitat în ședința de astăzi  prelungirea măsurilor restrictive pentru unii învinuiți. Instanța a admis parțial solicitarea acuzatorului și a prelungit mandatele de arest la domiciliu pentru asistentul judiciar, Vitalie Furtună, și pentru Mihai Gandrabura, un presupus intermediar. Totodată, avocata Nadejda Agatii se va afla sub control judiciar încă 20 de zile.

Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018 într-un dosar de corupție. Potrivit procurorilor Anticorupție, cele cinci magistrate – trei de la Curtea de Apel Chișinău și două de la Judecătoria Chișinău – ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul aveau drept sarcină să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați.

În același dosar a figurat medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat, din cauza căruia ar fi decedat un bebeluș la naștere. Acesta a fost învinuit că, prin intermediul lui Vitalie Furtună, a transmis 2.000 de euro unui magistrat pentru a fi absolvit de pedeapsă. Expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. Scarlat a mai solicitat o expertiză în cadrul comisiei, care a concluzionat că medicul nu este vinovat.

Părinții bebelușului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de judecători.  Medicul Vadim Scarlat și-a recunoscut vina privind coruperea magistraților și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei.

Julieta Savițchi
08/05/2019

Comentarii