Prima ședință în dosarul în care sunt învinuiți de corupție pasivă cinci judecătoare, un procuror, un asistent judiciar, un avocat și doi intermediari a început cu examinarea demersului procurorului pe caz, care a solicitat prelungirea măsurilor restrictive pentru unii învinuiți. Instanța a admis parțial solicitarea acuzatorului și a prelungit mandatele de arest la domiciliu pentru asistentul judiciar, Vitalie Furtună, și pentru Mihai Gandrabura, un presupus intermediar. Totodată, avocata Nadejda Agatii se va afla sub control judiciar încă 20 de zile. În privința celorlalți învinuiți măsurile de restricție au fost anulate anterior.
Ședința preliminară în dosarul celor cinci magistrate a fost programată pentru 10 aprilie, dar a fost amânată pentru vineri, 12 aprilie, după ce trei dintre magistratele învinuite nu s-au prezentat din motive de sănătate. La ședința de astăzi, nu a făcut act de prezență doar învinuita Galina Moscalciuc, care ar fi internată în spital.
Toți învinuiții prezenți la ședința preliminară pledează nevinovați. Majoritatea au refuzat să facă declarații pentru presă. Ludmila Ouș a declarat că nu a luat mită și are încredere în justiție. „Nu am comis nicio infracțiune de corupere, sunt sigură că instanța va examina obiectiv dosarul”, a declarat Ouș. De asemenea, Liubov Brânză ne-a declarat că este învinuită nejustificat. În ce privește Victoria Harârcă, aceasta a refuzat să facă declarații. Svetlana Tizu s-a limitat să comunice că nu a primit bani de la Ludmila Ouș.
Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018 într-un dosar de corupție. Potrivit procurorilor Anticorupție, cele cinci magistrate – trei de la Curtea de Apel Chișinău și două de la Judecătoria Chișinău – ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul aveau drept sarcină să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați.
În același dosar a figurat medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat, din cauza căruia ar fi decedat un bebeluș la naștere. Acesta a fost învinuit că, prin intermediul lui Vitalie Furtună, a transmis 2.000 de euro unui magistrat pentru a fi absolvit de pedeapsă. Expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. Scarlat a mai solicitat o expertiză în cadrul comisiei, care a concluzionat că medicul nu este vinovat.
Părinții bebelușului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de judecători. Medicul Vadim Scarlat și-a recunoscut vina privind coruperea magistraților și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei.
Finanţatori:
Parteneri: