Cazul magistratelor: Ce se va întâmpla cu dosarele aflate în gestiunea celor cinci judecătoare arestate pentru corupție

Anticoruptie.md
25/10/2018

Cele cinci  magistrate, pe numele cărora au fost eliberate mandate de arestare, fiind învinuite de corupere pasivă, au fost suspendate din funcție, iar dosarele aflate în gestiunea acestora urmează să fie redistribuite aleatoriu altor magistrați. Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a eliberat miercuri, 24 octombrie, mandate de arestare pe numele celor cinci judecătoare.

Anastalia Mihălceanu, procuror pentru relațiile cu publicul în cadrul Procuraturii Anticorupție, ne-a comunicat că în demersul către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care procurorul general, Eduard Harunjen, a cerut autorizarea perchezițiilor și investigarea celor cinci magistrate bănuite de corupție, a fost solicitată și suspendarea din funcție până la emiterea unei decizii definitive de către instanță. Potrivit Anastasiei Mihălceanu, toate solicitările din demersul lui Harunjen au fost aprobate de CSM.

Avocatul Vadim Vieru ne-a comunicat că în gestiunea uneia dintre magistratele reținute se afla dosarul în privința unui vameș transistrean, învinuit de estorcare de bani de la agricultorii moldoveni.

În gestiunea Svetlanei Tizu se află de trei ani dosarul penal intentat pentru tortura din aprilie 2009 a activistului Anatol Mătăsaru. ”Dosarul se află de mai bine de 6 ani în Judecătoria Chișinău, după ce a fost transmis la rejudecare de către Curtea Supremă de Justiție. Prima dată dosarul s-a aflat în gestiunea unei judecătoare, care, când a ajuns să pronunțe sentința, a plecat în concediu de maternitate. Apoi dosarul a fost reluat de la început de către un alt judecător, care după ce a finisat cercetarea judecătorească, a fost avansat la Curtea de Apel. Dosarul a ajuns la Svetlana Tizu cu trei ani în urmă, iar săptămâna viitoare urma să trecem la audierea martorilor apărării. Acum dosarul meu va fi reluat de la început pentru a patra oară”, ne-a comunicat Mătăsaru.

Judecătorii de instrucție Andrei Niculcea și Vitalie Budeci au eliberat ieri mandate de arestare pe numele colegelor lor. Pentru magistrata de la Curtea de Apel, Liubov Brânză, a fost eliberat mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, în izolatorul  de anchetă, iar pentru judecătoarele de la oficiul Centru al Judecătoriei Chișinău, Svetlana Tizu și Victoria Hadîrcă, au fost eliberate mandate de arestare pe un termen de 20 de zile pentru fiecare. Magistratele de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș, vor sta 30 de zile în arest la domiciliu.

Marți seara, după orele 19.00, a fost pronunțată și decizia în privința procurorei Vera Chiranda, care va sta rimp de 15 zile în arest la domiciliu.

Cele cinci magistrate sunt învinuite de procurorii anticorupție că luau bani pentru emiterea deciziilor favorabile în privința unor inculpați penal. În același dosar au mai fost reținuți procuroarea Chiranda, o avocată, un medic, asistentul judecătoarei Brânză, Vitalie Furtună, și un inculpat, al cărui nume nu a fost dezvăluit de către procurori.

Nici una din cele cinci judecătoare nu a dorit să se prezinte la procesul de eliberare a mandatelor de arestare. Apărătorii lor au declarat că le vor contesta în instanța superioară.

Anticoruptie.md
25/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii