Dosarul Direcției 5: „Pentru a-i asigura securitatea”. Polițistul de frontieră a fost eliberat din închisoare

Ilie Gulca
26/08/2021

Polițistul de frontieră, Ion Cojocaru, arestat în dosarul fostei Direcții 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, a fost eliberat miercuri din Penitenciarul 13. El a fost arestat pe 5 iulie împreună cu finul lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, și șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru. Ulterior, în același dosar a fost arestat și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari.

Procurorul de caz Dumitru Răileanu susține că viața lui Ion Cojocaru era în pericol în penitenciar. Acum Cojocaru are interdicția să părăsească Republica Moldova. El ar fi colaborat cu procurorii pe parcursul anchetei în vederea stabilirii anumitor circumstanțe din dosar.

„A fost eliberat din cauza riscurilor ce planau asupra vieții lui. El a făcut niște declarații foarte importante pentru organul de urmărire penală”, și-a motivat procurorul demersul. 

Ion Cojocaru ar fi finul de cununie al lui Valeriu Cojocari, actual șef al Inspectoratului de Poliție Bălți și fost șef al Direcției nr. 5. Dintre cei arestați în acest dosar au rămas în închisoare Dorin Damir și Valeriu Cojocaru. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, l-au eliberat miercuri după-amiază din penitenciar pe Alexandru Pânzari și i-au dat 30 de zile de arest la domiciliu.

Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii iulie. Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Ilie Gulca
26/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii