Dosarul expertizelor trucate: Directorul Centrului de Medicină Legală a fost reținut

Anticoruptie.md
20/11/2019
medicina-legala.md

Directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc, a fost reținut, miercuri, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, în dosarele ce vizează expertizele trucate, contabilitatea neagră şi corupţia din instituţie. Savciuc a fost escortat la Procuratura Anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de bănuit privind implicarea în scheme de corupţie.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, procurorii vor cere instanţei de judecată arestarea preventivă a şase legişti dintre cei 10 reţinuţi în urma perchezițiilor efectuate, luni, la Centrul de Medicină Legală. Ceilalți patru medici urmează să fie cercetaţi în stare de libertate pentru că au acceptat să colaboreze cu ancheta. 

În cadrul percheziţiilor, desfăşurate de ofiţeri şi procurori, de la domiciliile bănuiților au fost ridicate zeci de mii de euro şi lei, bijuterii din aur, precum şi înscrisuri de ciornă ce ar reprezenta contabilitatea neagră sau banii care nu ajungeau în casieria instituţiei. Totodată, provenienţa bunurilor şi mijloacelor băneşti ridicate urmează a fi stabilită în cadrul anchetei. 

Medicii reținuți sunt învinuiţi de organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace bănești ce reprezentau plăți pentru serviciile de expertiză judiciară. Potrivit materialelor cauzei, banii ar fi fost pretinşi pentru formularea unor concluzii denaturate în rapoartele de expertiză, întocmite în legătură cu examinarea cauzei morții, iar aceste plăţi variau între 900 şi 10 000 lei şi nu erau contabilizate în casieria instituției. Prin urmare, sumele indicate ar fi fost împărţite între cei care prestau serviciile menţionate, în acest mod fiind cauzate prejudicii materiale instituţiei medicale.

Pe faptele enunţate au fost pornite două cauze penale – pentru corupere pasivă şi escrocherie, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă de până la 500 000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe o perioadă de până la 15 ani.  

Anticoruptie.md
20/11/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii