Dosarul expulzării profesorilor turci // Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare

Anticoruptie.md
09/09/2020

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, care anterior și-a recunoscut vina în cazul expulzării celor cinci profesori turci de la Liceul „Orizont”, a fost condamnat cu suspendare și a achitat prejudiciile de 125 de mii de euro, dictate de CEDO în dosarul respectiv. Anunțul a fost făcut de procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unei emisiuni de la postul TV8.

„Vasile Botnari a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus Republica Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor. Sentința de condamnare a fost emisă aproximativ o lună în urmă. Nu știu ce pedeapsă a primit”, a declarat procurorul general.

Informația despre dosarul în care era vizat Botnari nu este publicată pe portalul instanțelor de judecată. 

Miercuri Procuratura Generală a emis un comunicat în care se arată că sentința în dosarul expulzării profesorilor turci a fost emisă de magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. „Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. Având în vedere rezonanța socială a cazului, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens”, se arată în comunicatul PG.

În februarie curent, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că Botnari, învinuit de abuz de serviciu, a colaborat cu ancheta, iar dosarul a fost transmis în judecată. În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, procedura de îndepărtare a profesorilor turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea Biroului Migrație și Azil (BMA) nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este singura instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Astfel, toată operațiunea ar fi fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către Botnari, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal. În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire și deferit justiției.

Pentru o astfel de infracțiune Codul Penal prevede o pedeapsă de până la șase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Amintim că, la 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați, în septembrie 2018, în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Anticoruptie.md
09/09/2020Follow us on Telegram

Comentarii