Dosarul expulzării profesorilor turci // Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, a primit doar o amendă. Judecătoria Chișinău a publicat un extras din sentință

Mariana Colun
16/09/2020
Foto: moldpres.md

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci cu o amendă în mărime de 88.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a publicat miercuri extrasul sentinței emise la 15 iulie. 

Procurorul Victor Plugaru a pledat pentru o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de trei ani cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis. Cu toate acestea, Plugaru nu ar fi atacat sentința la Curtea de Apel Chișinău.

 

Procuratura Generală a anuțat, la 10 septembrie, că a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cazul lui Plugaru, „în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatotului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”. 

În document se precizează că decizia a fost luată „ca urmare a reacțiilor, unele cu tentă speculativă, în cazul condamnării fostului director al SIS”. Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Victor Plugaru a declarat că nu a comis nicio abatere și că nu poate să ne ofere mai multă informație pe motiv că dosarul este secretizat.

Amintim că la 9 septembrie, Procuratura Generală a emis un comunicat în care se arată că sentința în dosarul expulzării profesorilor turci a fost emisă de magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. „Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. Având în vedere rezonanța socială a cazului, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens”, se arată în comunicatul PG.

În februarie curent, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că Botnari, învinuit de abuz de serviciu, a colaborat cu ancheta, iar dosarul a fost transmis în judecată. În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, procedura de îndepărtare a profesorilor turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea Biroului Migrație și Azil (BMA) nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este singura instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Astfel, toată operațiunea ar fi fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către Botnari, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal. În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire și deferit justiției.

Pentru o astfel de infracțiune Codul Penal prevede o pedeapsă de până la șase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Amintim că, la 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați, în septembrie 2018, în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Mariana Colun
16/09/2020



Follow us on Telegram

Comentarii