Dosarul expulzării profesorilor turci // Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, a primit doar o amendă. Judecătoria Chișinău a publicat un extras din sentință

Mariana Colun
16/09/2020
Foto: moldpres.md

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci cu o amendă în mărime de 88.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a publicat miercuri extrasul sentinței emise la 15 iulie. 

Procurorul Victor Plugaru a pledat pentru o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de trei ani cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis. Cu toate acestea, Plugaru nu ar fi atacat sentința la Curtea de Apel Chișinău.

 

Procuratura Generală a anuțat, la 10 septembrie, că a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cazul lui Plugaru, „în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatotului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”. 

În document se precizează că decizia a fost luată „ca urmare a reacțiilor, unele cu tentă speculativă, în cazul condamnării fostului director al SIS”. Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Victor Plugaru a declarat că nu a comis nicio abatere și că nu poate să ne ofere mai multă informație pe motiv că dosarul este secretizat.

Amintim că la 9 septembrie, Procuratura Generală a emis un comunicat în care se arată că sentința în dosarul expulzării profesorilor turci a fost emisă de magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. „Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. Având în vedere rezonanța socială a cazului, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens”, se arată în comunicatul PG.

În februarie curent, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că Botnari, învinuit de abuz de serviciu, a colaborat cu ancheta, iar dosarul a fost transmis în judecată. În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, procedura de îndepărtare a profesorilor turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea Biroului Migrație și Azil (BMA) nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este singura instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Astfel, toată operațiunea ar fi fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către Botnari, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal. În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire și deferit justiției.

Pentru o astfel de infracțiune Codul Penal prevede o pedeapsă de până la șase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Amintim că, la 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați, în septembrie 2018, în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Mariana Colun
16/09/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii