Dosarul frauda bancară // Fostul președinte al Băncii de Economii, trimis pe banca acuzaților

Mariana Colun
15/03/2021

Fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, a fost trimis pe banca acuzaților pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat și expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată, cauza penală fiind disjunsă din dosarul „frauda bancară”.

Potrivit probatoriului, în intervalul iulie 2013 - septembrie 2014, acționând în interesul unui grup criminal, Viorel Bîrca și-a asumat controlul și adoptarea deciziilor cu caracter administrativ, juridic și economico-financiar la nivelul organelor de conducere ale băncii, participând, în calitate de coautor, la sustragerea din banca aflată în proces de lichidare, a 100 de milioane de dolari SUA.

Ulterior, pentru a ascunde fapta și a evita tragerea la răspundere, nu a înregistrat în evidența contabilă transferurile ilegale ale mijloacelor bănești într-o bancă din Federația Rusă, reflectând acest fapt abia pe 24 noiembrie 2014, denaturând, astfel, situația reală vizând datele din bilanțul contabil și lichiditatea băncii.

Audiat de procurori pe marginea învinuirilor aduse, Bîrca nu-și recunoaște vina.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestru pe trei bunuri imobile ale acestuia, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.

Amintim că fostul președinte al Băncii de Economii a fost reținut în dosarul fraudei bancare, la începutul lunii decembrie a anului trecut, împreună cu alte cinci persoane. De atunci, el s-a aflat în arest la domiciliu.

Precizăm că Bîrca a fost pus sub învinuire, în mai 2015, și în dosarul Băncii de Economii. Acesta a fost învinuit de încălcarea regulilor de creditare. Potrivit acuzatorilr, în urma acordării creditelor neperformante, statul ar fi fost prejudiciat cu milioane de lei.

Audiat în iulie 2019 de membrii Comisiei parlamentare de anchetă a furtului miliardului din sistemul bancar moldovesc, Bîrcă ar fi confirmat faptul că în noiembrie 2014, atunci când din cele trei bănci (BEM, UniBank și Banca Socială) au fost scoși aproape două miliarde de dolari, deciziile de acordare a acestor credite au fost luate de trei persoane din cadrul BEM: Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza.

Mariana Colun
15/03/2021Become a Patron!

Comentarii